Безплатни прегледи за акне във ВМА

Дерматолозите от Военномедицинска академия (ВМА) се включват в кампанията за безплатни консултации на пациенти с акне „Свободни от акне”.
Специалистите ще преглеждат на 10, 11 и 12 април (сряда, четвъртък и петък), от 9 до 13 часа, в кабинет 220, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА.

Необходимо е предварително записване на тел. 02/92 25 002 и 02/92 26 181, между 8 и 14 часа. Не се изисква направление от личния лекар.
Кампанията „Свободни от акне“ се провежда за поредна година и работи за популяризирането на своевременното лечение от специалист-дерматолог и правилната грижа за мазната и проблемна кожа, предразположена към акне. В последните години проблемът засяга не само тийнейджърите и техните родители, но все по-често и хора в зряла възраст.

Специалистите на Puls.bg припомнят, че Акне (acne vulgaris) представлява заболяване на космено-мастния фоликул. Засягат се основно участъци от кожата с по-голямо количество на мастни жлези, каквито са областта на лицето, горната част на гърдите и гърба.

Акнето засяга хора от различни раси и възрасти, но в най-голяма степен страдат подрастващите. Счита се, че около 80% от хората имат пристъп на акне в един или друг момент от живота си, като най-често това е във възрастта между 11 и 30-годишна възраст. При повечето лица кожното заболяване изчезва преди навършване на 30 години, макар и по-рядко при някои проблемът може да продължи и след това в продължение на години.

При подрастващите акнето засяга по-често мъжкия пол. Но за разлика от това при възрастните се засяга значително по-често женският пол.

Важна роля в проявата на акнето имат андрогените (мъжките полови хормони). По време на пубертета тези хормони се увеличават както при момчетата, така и при момичетата. Под тяхното влияние мастните жлези увеличават своя размер и съответно произвеждат по-голямо количество секрет (себум).

Хормоналните промени по време на бременност или прием на противозачатъчни средства също могат да влошат и задълбочат проявите на акне.
Различни козметични средства могат както да предизвикат появата на акне, така и да усложнят акнеиформения обрив. Някои медикаменти също могат да провокират появата на акне – медикаментозно. Такива са кортикостероидите, литиевите соли, някои антиепилептични средства и йодни препарати. При различни ендокринни и някои гинекологични заболявания хиперплазия, при които се наблюдава хиперсекреция на андрогени, също имат отношение към развитието на акне.

Акнето е сравнително бавно повлияващо се заболяване. Важно е всеки пациент да бъде наясно с това, с цел проява на търпение по отношение на резултатите от лечението. Статистически справки сочат, че лечението в рамките на един месец води до подобрение на акнеиформения обрив едва 5%. Ранното лечение е най-добрият начин за предотвратяване задълбочаване на заболяването и развитието на усложнения (например белези).

Източник: zdrave.net

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK


Коментарите са изключени.