Безплатни прегледи за миома

миома, матка, матката, списание родител, родител.бг, roditel.bg
Първа АГ болница “Св. София” започва кампания за безплатни прегледи за миома на матката от 26 март. Образуванието понякога нараства безсимптомно и се открива чак когато стане няколко килограма и започне да притиска съседни органи. Но може да предизвиква болки, генитално кървене до тежки кръвоизливи, дискомфорт ниско в корема, да е пречка за забременяване или износване на бебето

У нас симптомите често се подценяват и лечението се отлага заради страх от операция, но това не е единственият начин за лечение, има и консервативен – с лекарства. А дори при хирургическа намеса модерната медицина разчита на много по-щадящи за пациентката методи. Така директорът на болницата доц. д-р Иван Костов обясни идеята си за кампанията.

От следващия четвъртък до 10 април екипът ще преглежда без такса и направление. Желаещите трябва да се запишат на тел. 02/4 470 202. Записванията стават в делнични дни от 14 до 16 ч.


Миомата е най-честият доброкачествен тумор при жената, а операцията за отстраняването й или за премахването на цялата матка заради миоматозна болест е втората по честота АГ операция след цезаровото сечение

Грешно е схващането, че образуванието създава проблем само при оплаквания или ако е със свръхразмери. Наличието на миома, дори и малка, е сигнал за повишено внимание и при млади жени – бременност може да провокира бързото й нарастване.

Изборът на терапия зависи от възрастта на жената, дали е раждала и има ли планове за още деца, както и от големината и разположението на тумора. Понякога лекарите препоръчват миомата само да се наблюдава. Винаги след такъв съвет идва въпросът дали миомата може да се изроди в сарком. “Вероятността е толкова голяма, колкото да се появи рак на матката и без да има миома, т.е. миомата не е причина да се образува рак, но и не е причина жените да се подлагат на безсмислено страдание, кръвоизливи и тежка анемия само за да избегнат лечението. На Запад не е така.”

При консервативното лечение целта е с медикаменти размерът на миомните възли да бъде намален до минимум. Но по този начин не е възможно да бъдат премахнати дефинитивно. “Свиване” може да бъде постигнато и чрез третиране на тумора с ултарзвук.

По естествен път миомите намаляват значително обема си в менопаузата. Затова често съветваме жени без оплаквания и наближаващи 50-те години да не се оперират, а да ходят на профилактични прегледи. Защото, колкото и безобиден да изглежда един тумор на ултразвук, може да бъде и сарком, който вече е злокачествено заболяване, предупреждава гинекологът. При висок риск се прибягва и до онкопрофилактични хистеректомии – махане на матката, ако има висока вероятност да се развие злокачествен тумор.

Когато се налага отстраняване на миома, над 60% от операциите в „Св. София“ се правят ендоскопски. Когато е неизбежно махането на матката, посредством лапароскопия се извършват и 1/3 от тези операции. Предимството е, че намалява рискът от усложнения, няма голяма оперативна рана и възстановяването е бързо, а болничният престой – кратък. Понякога жената си тръгва буквално на следващия ден, обясни доц. Костов.

Източник: „24 часа”