Българка се бори за място в топ 10 на най-изявените младежи в света

jci

Българката София Калинова е избрана за финалния кръг на световния формат на Junior Chamber International (JCI) – Десетте най-изявени млади личности в света за 2015 (The Outstanding Young Persons in the World).
През месец май тази година тя беше отличена в категория „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство“ в националния кръг на наградите. След признанието в България бе номинирана в световния формат и вече е сред 20-те полуфиналисти от над 200 номинирани от цял свят.
От днес до 19.08.2015 г. всеки може да даде своя глас за София, като натисне бутона “Like” на следния интернет адрес http://www.jci.cc/toypvote/?n=10. Тези гласове ще бъдат включени към гласовете на международно жури, което ще определи 10-те най-изявени млади личности на света за 2015 г. Официалната церемония по връчването на световните отличия ще се проведе през месец ноември в Каназава, Япония.

София Калинова е отличена в България и достига до полуфиналния кръг в световния формат на TOYP заради непрестанната си дейност в защита правата на глухонемите. Тя самата е глухоняма и като ученичка преживява сериозен сблъсък с образователната система, когато разбира, че не може да се яви на матура по английски език заради частта със слушане на текст. Това я провокира да се бори срещу дискриминирането на глухите в България и днес благодарение на нея всеки български ученик с увреден слух има право на изпит по чужд език на матурите. София е посветила живота си на осигуряването на достъп до образование, професионално развитие и социално равенство на глухонемите в България. Дейността й е силно обвързана с прилагането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания в България и Европа. Освен това отличената се е ангажирана с редица доброволчески дейности в младежки организации.

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. От 1983 г. те започват да се провеждат и в редица държави, където има представителства на Junior Chamber Internatonal. А в България началото на тези годишни отличия бе поставено през 2015 г.

В основите на наградите TOYP е идеята всяка година да бъдат отличавани по десет изявени млади личности с постижения в сферата, в която се реализират. А целта е – от една страна да бъдат мотивирани активните млади хора да продължат да се развиват, а от друга – те да бъдат вдъхновение за останалите.

С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни величия. Сред тях вече се нареждат и първите отличени от България.

Comments are closed.