Бум на варицела у нас, морбили и коклюш се завръщат в Европа

В България е отчетен пик на заболелите деца от варицела, а някои болести, считани за отминали, като морбили и коклюш, отново представляват опасност заради намаления брой ваксинирани и бежанската вълна

болести дете

Тази пролет и лято беше регистриран бум на заболелите от варицела в България. По данни на Центъра по заразни и паразитни болести за първите пет месеца от годината са регистрирани 30% повече случая в сравнение с предходни години, пише Blitz.bg. Всъщност средногодишно варицела засяга 25-35 хиляди души в страната. Това е едно от най-заразните заболявания – предава се над 90% при липса на изграден специфичен имунитет.

В много страни от ЕС ваксина срещу болестта има и тя се поставя или като част от задължителния имунизационен календар, или по желание на родителите. В България за момента такава не се внася. По данни на Министерство на здравеопазването възможните, макар и редки усложнения от варицела включват вторични бактериални инфекции – абсцес, червен вятър, сепсис, отити, ендокардити; както и варицелна пневмония, оток в областта на горните дихателни пътища, дори варицелен енцефалит. Все пак лекари успокояват, че в повечето случаи болестта протича сравнително леко при децата, а след прекарване срещу нея се изгражда имунитет. Специалисти уточняват, че фактът, че няма ваксина за варицела, дори не се смята за толкова сериозен проблем на фона на възможността на завръщането на много по-опасни болести като морбили или коклюш поради отказ от имунизации.

Световната здравна организация алармира, че 1,5 милиона деца умират всяка година заради непоставени ваксини. Като причина за липса на рутинни имунизации специалистите изтъкват преди всичко липса на информация или недоверие към ефективността и безопасността на ваксините. От СЗО обясняват, че всяко едно на пет бебета в световен мащаб не се имунизира. А това повишава риска от епидемии и смъртни случаи вследствие на болести, срещу които съществуват ефективни ваксини. Български специалисти напомнят, че през 2010 г. в страната е регистрирана епидемия от морбили.

Над 24 хиляди деца се заразяват с опасната болест, а като причина лекарите изтъкват именно факта, че големи групи хора са отказали имунизация. В България ваксината срещу морбили е част от задължителния имунизационен календар. Такава се препоръчва в почти всички страни в ЕС заради високата смъртност на болестта. Преди въвеждане на масови ваксинации се смята, че в световен мащаб от морбили са умирали над един милион деца годишно.

Днес случаите значително са намалели, но въпреки това епидемични взривове продължават да се регистрират, и то в страни, в които болестта се смята за напълно овладяна – Великобритания, Австрия, Франция, Швейцария, Испания и Белгия. През 2013 г. в Уелс за период от половин година са установени 800 тийнейджъри с морбили. Като причина здравните власти обявяват отказът на множество родители в края на 90-те да ваксинират децата си, убедени, че тази болест завинаги е изчезнала. Продължават да се регистрират и случаи на коклюш, въпреки ефективните ваксини. Тъй като болестта е смятана за напълно овладяна, много родители предпочитат да не ваксинират децата си. През 2011 г. обаче във Великобритания са регистрирани над 4000 хиляди случая, а само година по-късно в САЩ избухва епидемия, която обхваща над 18 хиляди заразени. Специалисти подчертават, че при липса на колективен имунитет риск от епидемии винаги съществува.

Френски и швейцарски специалисти пък алармират за бум на рубеола. Причината е, че ваксината срещу нея е единствено препоръчителна и в двете страни и много от родителите така и не я поставят на децата си. По данни на Федералната служба за обществено здраве в Швейцария съществува риск от епидемия от рубеола. През 2011 г. във Франция пък са регистрирани над 4 хиляди заразени, повечето от които деца. Друг проблем за френските здравни власти е хепатит В, който също не попада в имунизационния календар по закон. В страната задължителна е ваксинацията единствено срещу дифтерит, полиомиелит и тетанус. Специалисти настояват към тях да бъдат добавени и тези срещу рубеола и хепатит В, от който годишно във Франция умират почти 1500 души.

Световни здравни специалисти са силно притеснени и как бежанската криза се отразява върху разпространението на опасни болести. От СЗО алармират, че в Сирия и Ирак заради недостига на чиста питейна вода се увеличават случаите на заразени с холера и коремен тиф. А по данни на Би Би Си през последните години над сто деца в Сирия са проявили симптоми на полиомиелит – заболяване, обявено за напълно овладяно през 1999 г.

От СЗО уточняват, че при следване на стриктна имунизационна политика рискът от разпространение на зарази остава минимален. Ваксината срещу полиомиелит е част от задължителния имунизационен календар в България. Освен това от Министерството на здравеопазването уточняват, че всички бежанци до 15-годишна възраст, влизащи в страната, се ваксинират срещу полиомиелит, но също така и срещу морбили, паротит, рубеола, дифтерия.

Професор Радка Аргирова, специалист вирусолог в “Токуда Болница София” и председател на Българското дружество по медицинска вирусология, сподели пред “168 часа”: “Нека не забравяме, че с бежанци или без бежанци, ако ваксиналното покритие спадне под 90%, тогава риск от епидемии винаги има. Затова е важно българските деца да се ваксинират навреме, както и да се правят всички реваксинации, които им се полагат в дадената година. Информация за това дават личните лекари.

Специалистите подчертават, че ваксината не бива да се поставя веднага след изваждане от хладилника, защото може да се стигне до алергичен шок.