Част от децата остават без ваксини

ваксини
Наредиха на лекарите да не слагат инжекции на по-големите хлапета, за да има за бебетата

Имунизациите на част от децата ще се забавят, пише „Стандарт“. Реимунизациите с 5-валентната ваксина за децата се отлагат до второ нареждане, гласи писмо от здравно министерство до всички регионални здравни инспекции (РЗИ), разпратено преди няколко дни. Причината е, че търгът за осигуряването им се провали, тъй като не бе подадена нито една оферта от производителите на 4-, 5- и 6- валентните ваксини, се допълва в него. Те обаче покриват по-голямата част от задължителните имунизации в страната и са срещу най-опасните заразни заболявания – дифтерия, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца, тетанус, хепатит В. Заради проваления търг количествата с 4-, 5- и 6-валентните ваксини у нас са на привършване.

Better Writer Ad

„Във връзка със създалата се ситуация и с цел гарантиране непрекъснатост на имунизационния процес с основни имунизации в детска възраст до второ нареждане организирайте отлагане на реимунизациите с 5-валентна ваксина“, се казва в писмото.

Освен това РЗИ-тата трябва да проведат по-стриктен контрол върху раздаването на всички ваксини на джипитата и до 10-и април да докладват какви наличности има в областта.

В началото на месеца от здравното министерство обявиха, че ще обявят нова процедура за осигуряване на ваксини до две седмици. Засега обаче търг няма.

Според специалистите най-важно за децата е да се осигурят ваксини за детски паралич, дифтерия, тетанус и коклюш.