Д-р Кантарджиев: В София беше регистриран случай на морбили

Първи случай на морбили в София вече е факт. 37-годишна жена е била диагностицирана с дребната шарка, коментира за Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Проблемът е, че преди да бъде доказано заболяването, жената е обиколила две болници, персоналът, в които трябва да изчака 21 дни, за да се установи дали е заразен.

Проф. Кантарджиев информира, че най-голяма вероятност за заразяване съществува при пътуване в съседна Гърция. Специалистът призова родители с деца, на възраст под 1 година, да избягват дестинацията.

5500 са диагностицираните в Сърбия, 2500 са случаите в Гърция и 100 са в Македония. Специалистът припомни, че преди две години в съседна Румъния е имало епидемия с 10 000 заразени, която е отнела живота на 59 деца.

Рискова е възрастовата група от 25-40 години с изпуснати имунизации. Имунизациите срещу морбили са две – на 13-месечна възраст и на 13-годишна. Проверка дали сме имунизирани може да се направи с проверка за наличие на антитела, изтъкна д-р Кантарджиев.