Децата до 14 г. да се возят безплатно в градския транспорт предлага правителството

с дете в градския транспорт

Децата до 14 години да пътуват безплатно в градския транспорт, а не както досега само до седемгодишна възраст. За по-големите ученици, студентите и докторантите пък картите да бъдат с цена с 50% по-ниска от редовната.

Това предвижда проектопостановление на МС, което е публикувано за обществено обсъждане. Така правителството ще се опита да намали автомобилния трафик, защото повече родители ще се откажат да возят децата си до училище, става ясно от мотивите към промените.

Предвижда се и децата от 8 до 14 години, студентите и докторантите да получат 50% намаление от билетите за пътуване с междуселищния транспорт.

Възрастта на децата ще може да се доказва не само с акти за раждане, а и с друг документ, удостоверяващ данните на децата. Така от намаленията ще могат да се възползват и хлапета, които не са български граждани и нямат ЕГН.

Предложението да се осигури 100 на сто компенсиране за абонаментните карти за деца от 8 до 14 годишна възраст във вътрешноградските превози е в синхрон с европейската политика за приоритизиране на обществения транспорт като предпочитана форма на транспорт, тъй като от най-ранна детска възраст, тези пътници ще могат да използват обществения транспорт, да виждат неговите предимства и да изграждат в себе си култура за неговото използване, пише още в проектодокумента.

Източник:  Offnews.bg