Децата до 4. клас се връщат в училище от 4 януари, градините и яслите също ще отворят тогава

Вече са ясни противоепидемичните мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г. Една от промените в сега прилаганите ограничения предвижда разрешаване на учениците от 1. до 4. клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, да се отворят също детските градини и яслите.

Часовете ще бъдат с продължителност от 20 минути, а дейностите по интереси най-вероятно ще бъдат отменени.

В рамките на работното съвещание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изтъкна, че при малките ученици прякото педагогическо взаимодействие е най-важно и отбеляза важността на връщането в класните стаи на децата от 1. до 4. клас.

„Не е честно да виним децата като основна причина за заразата“, подчерта в отговор на журналистически въпрос просветният министър Красимир Вълчев. Той допълни, че по-малките деца са в по-ниска степен преносители на заразата, затова е взето решение те да се върнат в клас. „Не може да твърди, че безсимптомните деца са в по-голяма степен преносител от симптомен възрастен“, категоричен беше Вълчев.

По думите му статистиката показва, че учителите, които преподават на по-малките деца, по-рядко се разболяват от COVID-19. Той каза още, че за малките ученици е по-слабо ефективно обучението в електронна среда.

Вълчев обясни, че при по-малките деца се налага ангажираността на родителите в учебния процес онлайн, а това не винаги е възможно.

„Родителите имат възможност да задържат децата си вкъщи, като подадат заявление за обучение в електронна среда от разстояние. В момента имаме над 1000 такива заявления“, каза образователният министър и уточни, че по предложение на общините има възможност за отмяна на принципа за задължителна предучилищна подготовка при децата на 5 и 6 г.

Според Вълчев, децата от 5. До 12. клас трябва да продължат да се обучават поне още една седмица в електронна среда – до 11 декември. След това ще се обсъди дали епидемичната обстановка в страната позволява да се върнат в училищата.

Вълчев уточни, че учениците в гимназиален етап вече 8 седмици се обучават онлайн. Според него, не бива децата да отсъстват от училище до май месец, когато се очаква да намалее разпространението на вируса. „Ще остане възможността за отделни училища, по тяхно предложение да преминат на обучение в електронна среда при недостиг на учители и има заболели“, каза още той.

Източник: btvnovinite.bg

Коментарите са изключени.