Децата ще учат за Народното събрание в 3-ти клас, за Facebook и Twitter – в 7-ми

ученик

Facebook и Twitter влизат в учебниците на българските ученици. Това предвижда проектът за нова учебна програма, която е качена за обществено обсъждане, пише Dnes.bg.


Според документа децата ще се учат как да зачитат правото на лична неприкосновеност в интернет, както и да описват действията, които да се предприемат при нейното нарушаване.

От учениците ще се очаква също да задават настройки за защита на личната информация при използване на социална мрежа, пише „Монитор“.

В програмата е заложено също така седмокласниците да инсталират антивирусна програма на компютър, да сканират и откриват вируси.

В трети клас пък малките ученици ще трябва да свързват държавните институции като Народното събрание, правителството, както и президента с техните основни функции. Една от темите залегнала в проекта на учебна програма по “Човек и общество“ за трети клас е свързана с правата и задълженията на гражданите на България.

В девети класи пък учениците вече ще изучават суперкомпютри, грид и облачни технологии.

Освен това от гимназистите ще се очаква да познават основните сайтове на държавни институции, да намират в интернет информация за електронните услуги за гражданите предлагани от основни правителствени и неправителствени организации.

Сред новите понятия са „електронно правителство“, „електронната търговия“, „електронно заплащане“ и др.

В учебното съдържание в проектите по български език пък е предвидено учениците да могат да могат да разпознават интервюто, репортажа, информационна бележка като медийни текстове.

Публикуваните учебни програми не са окончателни. По тях могат да се изпращат коментари и предложения за промени в срока определен за обществено обсъждане. Те трябва да влезнат в сила от учебната 2018-2019 година.