Над 50 безплатни занимания за деца по случай 1 юни

деца детски панаир празник

Тази година Детският панаир ще се състои в различни градове в страната – Пирдоп и Златица на 30 май, Враца – 13 юни, Бургас – 22 и 23 август, Стара Загора – 12 и 13 септември, Русе – 19 и 20 септември.

По случай празника на детето на 1 юни в София Детски панаир включва над 50 културно-образователни инициативи за деца. Събитието ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов“, съобщиха организаторите от фондация „Изиарт“ и Столичната община.

Всички инициативи за празника на детето са със свободен вход.

Работилниците ще бъдат в рамките на целия ден от 10.00 ч. и 18.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

Фондацията е изработила специално създадени игри за Национален археологически институт с музей /НАИМ/, Национален природонаучен музей, Университетската ботаническа градина, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Криптата на храма „Св. София“ и Софийската градска художествена галерия. Благодарение на Испанското посолство у нас в Природонаучния музей ще е разположена атрактивна подводница, с която децата ще могат да търсят потънали съкровища от испански галеони.

Организаторите са планирали и необичайна архитектурна разходка с ретро трамвай из центъра на града с цел да запознаят децата с най-знаковите сгради на София и най-любопитните факти около тях.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство.

Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката – математика, физика и химия с ателието „Цирк на науката“. В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис, футбол, шах.

Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките.

Предвидено е и атрактивно готварско шоу с децата и Ути.

По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която децата ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Източник: БТА