2 април – Международен ден на детската книга

На 2 април светът отбелязва Международния ден на детската книга.

Международен ден на детската книга, Родител.бг, Списание РодителТрадицията започва още през 1967 година, когато Международният съвет на детската книга решава да превърне датата, на която се е родил големият разказвач на детски приказки Ханс Кристиан Андерсен – 2-ри април – в Международен ден на детската книга.

Андерсен е роден през 1805 г. в малкото градче Одезе. Той живее в скромно семейство на обущар и перачка. Заедно с баща си майстори малки фигурки от дърво, рисува, чете и декламира. От малък е надарен с богато въображение и артистични заложби, има богата фантазия и винаги е замечтан. Светът около него оживява – купичката, лъжичката, вилицата, уличният фенер… и разказва собствена история. „Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот„, казва Андерсен, с което показва колко правдиви и истински са неговите истории.

Датата 2 април се счита за символ на детските книжки и любовта към четенето у децата. Празникът се отбелязва с различни инициативи, свързани с детската литература, по цял свят.

Да възпитаме любов към книгата у детето е предизвикателство, мисия и начин да го превърнем в по-богата и съзнателна личност. И за да заобичат нашите малки наследници четенето, е добре да виждат и нас, възрастните, по-честичко с книга в ръка.

Честит празник на всички деца и приятно четене!