Хлапетата в 119-о чистят като в японските училища

По модел на японските училища хлапетата от столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ започнаха да почистват след себе си в междучасието. След като се справят със задачите по математика или български език, двама дежурни ученици събират по-големите отпадъци, проветряват стаята и се грижат са уюта на съучениците си.


Те правят това цяла седмица. Отговорността им много напомня дежурните ученици от преди години, които трябваше да се грижат за реда в стаята и да следят за отсъстващи. Директорът на школото Диян Стаматов сподели, че родители дори са коментирали, че това си е изцяло български модел, но малко позабравен и припознат като японски.

Инициативата за поддържане на чистотата в класната им стая започва по предложение на един от родителите по време на среща за сплотяване на колектива, обясни Стаматов. Първи я прилагат учениците от 3-Ж клас, но тя се разпространява във всички 14 паралелки в 3-ти и 4-ти клас много бързо.

„Това доведе до по-голяма чистота на помещенията, защото децата знаят, че техен съученик почиства и се стремят да не замърсяват много“, сподели още Стаматов за наблюденията си от първата седмица. Според него е важно децата да се научат да спазват елементарна битова хигиена и се надява инициативата да се мултиплицира в цялото училище.

Източник: в-к „Монитор“