Как една игра с карти помага на децата да развият своята емоционална интелигентност

Можем ли да помогнем на децата да развият своята емоционална интелигентност, да бъдат самостоятелни и да общуват помежду си с уважение, емпатия и без грубост и насилие? От Детски център SmArt обръщат специално внимание на тези процеси и дори са създали свои MEMORY карти, които да ги подкрепят в това начинание. Какво представляват картите, за каква възраст са подходящи и как възниква идеята за тази авторска игра разказва Мина Ванева. Тя е магистър по Детско-юношеска и училищна психология, член на Управителния съвет на Сдружение „Творци“, основател и водещ на групови интерактивни занимания за деца „Театър на Емоциите“, а от 2010 г. е част от екипа на Детски център SmArt.

– Как възникна идеята за създаването на SmArt MEMORY картите?

– Идеята възникна по време на работата ни в Детски център SmArt. Там прилагаме активно методите на ненасилствената комуникация и още преди години, когато екипът ни се обучаваше, искахме да включим и децата в този процес. Имахме нужда от игра, с която да развиваме емоционалната им интелигентност. Игра, която подкрепя тяхната памет, концентрация, обща култура, изява пред публика, сръчност, креативност и не на последно място прави ученето да изглежда като забавление. Така решихме да създадем своя игра, която да отговаря на нашите нужди и идеите ни за възпитание.

– Каква е ползата за децата от SmArt MEMORY картите и за каква възраст са подходящи?

– Играта е подходяща за деца над 2 годишна възраст. Колкото е по-голямо детето, толкова повече умения може да усвои чрез нея. Тя развива паметта, концентрацията, запознава децата с различните чувства и качества, обогатява речника не само на български, но и на английски език. При желание и указание от възрастния, може да бъде средство за себепознание и емоционален разговор с детето. И не на последно място тя е семейно развлечение и забавление с приятели.

– Разкажете повече за картите – какво представляват и как се ползват на практика?

– SmArt MEMORY картите съдействат за разпознаването, назоваването и изразяването на емоциите. Разделени са в две основни групи: 15 двойки положителни и 15 отрицателни. На всяка двойка карти има еднакви емоджи, но различни думи синоними за едно и също чувство, качество или добродетел. Всяка от тях е с превод на английски език. Освен това, играта може да бъде разнообразна и съобразена с възрастта и способностите на децата. Може да се използва за трениране на памет и концентрация с цел отгатване къде се крият две еднакви карти. За най-малките те се поставят с картинките нагоре.

За децата, които още се учат да четат, задаваме указание да прочетат думата от всяка отворена карта. За тези, които учат английски – да я кажат с хубаво произношение. По-големите се забавляват, като теглят карта, изиграват съответното чувство, а останалите трябва да го познаят.

Използваме картите, отваряйки едно пространство за споделяне, като задаваме различни указания: да изберем емоциите, които сме изпитали днес или през изминалата седмица; да изберем добродетелите и качествата, които притежаваме или искаме да развиваме в себе си. Следвайки оригиналните инструкции на SmArt MEMORY карти, играчите тренират своята памет и концентрация, докато развиват емоционалната си интелигентност.

– Все повече деца трудно се фокусират. Каква е ролята на играта в този процес и какво бихте препоръчали на родителите?

– Нашият екип в SmArt има индивидуално отношение към всяко семейство и често дава идеи как може да се подкрепи у дома детето в посоките, в които работим с него в занималнята. Когато внасяме разнообразие в процеса на учене и усвояване на нови знания, се повишава мотивацията и се изгражда усещане за вдъхновение и отдаденост. Визията на картите и предназначението им като MEMORY игра самó по себе си развива умението на детето да задържа своето внимание и да се фокусира. Препоръчваме на родителите да се забавляват от сърце, когато играят с децата си, защото това е начинът да ги ангажират и да споделят ценно време заедно.

– Къде могат да се намерят картите и каква е цената им?

– Концепцията на играта е тя да е бутиково издание на Детски център SmArt, така че хората, които искат да я закупят, може да я поръчат на нашия сайт или да ни се обадят на телефон +359 887 451 423.

Екипът на Детски център SmArt

Коментарите са изключени.