10 книжки, които всяко дете трябва да прочете

Да възпитаме любов към книгата у нашето дете е мисия, предизвикателство, отговорност и въпрос на личен пример. Четенето отваря пред малчуганите една цяла нова вселена и им помага да изградят правопис, богат речник и обща култура.

Ето нашият списък с 10-те най-важни детски книжки, които всяко дете трябва да прочете. Разбира се, списъкът далеч не се изчерпва с тях и може да се добавят поне още 110, но както се казва – важно е началото…:


детски книги, малкият принц, Родител.бг

1. Малкият принц

За „Малкият принц” на Антоан дьо Сент Екзюпери е изписано и казано толкова много и то винаги ще е недостатъчно. Дори има твърдение, че тази книга трябва да се прочете поне три пъти в живота – веднъж като дете, втори път, когато човек стане на 30 и още веднъж, когато остарее.

 

пипи, Родител.бг, детски книги

2. „Пипи Дългото чорапче”

Приключенията на Пипи, Томи и Аника, талантливо разказани от Астрид Линдгрен, са друго задължително четиво за малките, които тепърва откриват света на книгите. А какъв по-добър начин да стане това от вълнуващите истории за червенокосата малка дама с плитки и лунички, която няма равни по смелост, сила и любов към забавленията.

 

емил от льонеберя, детски книги, Родител.бг

3. „Емил от Льонеберя”

Романът „Емил от Льонеберя“ е написан под формата на дневник, воден от майка му, в който тя разказва за неговите приключения и пакости. И има доста за разказване, защото „Емил е най-палавото момче в Швеция, а може би и в целия свят, и върши повече пакости отколкото са дните в годината”.

 

Алиса в страната на чудесата, Родител.бг

4. „Алиса в страната на чудесата”

В невероятния свят на Алиса има всичко – приключения, мъдрост, чудатост, житейски уроци и куп забавления. Тази книга е чудесен начин детето да заобича четенето и то да се превърне в страст за цял живот.

 

Детски книги Списание Родител

5. „Приключенията на Том Сойер”

Марк Твен е знаменит автор, а неговият герой Том Сойер се е превърнал в емблема на детската литература. Че как иначе, та нали всяка от неговите истории е толкова вълнуваща и интересна, че децата с удоволствие я препрочитат.

Патиланско царство, Списание Родител, Родител.бг

6. „Патиланско царство”

Да не забравяме и родните заглавия, които трябва да присъстват в библиотеката на нашите мъници. „Патиланско царство” на Ран Босилек е едно от тези задължителни четива. Баба Цоцолана и „Драги ми Смехурко” са добре познати на всеки родител. Е, време е и децата да прочетат за тях.

 

Мери Попинз, Списание Родител, Родител.бг

7. „Мери Попинз”

Мери Попинз се появява неочаквано като гувернантка в дома на семейство Банкс. Тя е толкова тайнствена и загадъчна личност,че никакво вълшебство не й е чуждо. С нейна помощ децата преживяват наистина фантастични приключения.

Под Игото, Списание Родител, Родител.бг

8. „Под игото”

Едно малко по-сериозно четиво, изискващо задълбоченост, но иначе задължително за прочит от всяко българско дете. Мнозина смятат, че „Под игото” на Иван Вазов не е от важните книги и е трудно разбираема за децата, но тя е символ на българската литература и не бива да бъде пропускана.

 

 

карлсон, Списание Родител, Детски книжки, родител.бг

9. „Карлсон, който живее на покрива”

Карлсон е „красив, умен, прилично дебел мъж в разцвета на силите си“, който живее на покрива на една обикновена къща в Стокхолм. Той има перка на гърба си и може да лети. А с неговите истории децата също политат във вълнуващия свят на детската литература.

 

Вълшебникът от Оз, Списание Родител. Родител.бг

10. „Вълшебникът от Оз”

Една чудесна книжка, с помощта на която децата научават повече за приятелството, приключенията и силата на духа. В нея малката Дороти, благодарение на своята смелост, упоритост и добро сърце и с помощта на приятелите си – Плашилото, Тенекиения дървар и Страхливия лъв – преодолява всички препятствия и успява да се завърне у дома.