Кога се очаква началото на грипния сезон у нас?

грип

Точно кога и кой грипен вирус ще открие сезона на настинките у нас през 2016 година е рано да се каже. Експертите от Световната здравна организация обаче отдавна са локализирали трите най-големи пакостника и са ги подали към фармацевтичните компании, които ще изработят ваксини за зимния сезон. Междувременно родните специалисти започнаха да припомнят най-важните правила в борбата с грипа, тъй като първите локални епидемични взривове миналата година бяха регистрирани още в края на ноември.

Вирусите отново идват в тройна коалиция, шегува се родните епидемиолози. Напълно сериозно обаче добавят, че новият грипен щам „Хонконг“, който ще ни разболява тази зима, се очаква да дойде в България най-рано през декември. Според специалистите той не е добре познат у нас и хората масово нямат изграден имунинет срещу него. Вирусът е открит през 2014 г. В световен мащаб е убил няколко десетки хиляди души. Тепърва предстои обаче да се види, как ще реагират българите при сблъсъка си с него.

Освен него през тази зима ще ни поваля и добре познатият свински грип – „Калифорния“. Той върлува на територията на страната вече седма година и заразява предимно активно работещите хора, бременните и онези, които имат проблеми с наднорменото тегло. Въпреки че вече би трябвало населението да има добре изграден колективен имунитет срещу този щам, той продължава да заразява наред, предупреждават епидемиолозите. Освен това дава и много усложнения – предимно пневмонии и респираторен арест, които може да е фатален за някои пациенти.

Третият грипен щам, заложен във ваксините по препоръка на експертите в Световната здравна организация, е добре познатият и не толкова опасен за населението у нас „Бризбейн“. Когато се появи през зимата на 2008 година, той поваляше жертвите си за по-малко от четири часа. Клиничната картина бе тежка и всеки трети развиваше някакво усложнение. Тази зима обаче се очаква това да е най-безобидния грипен щам, тъй като повечето хора имат имунитет към него. Според медиците повечето хора ще го изкарат на крак, с 2-3 дни леко неразположение. До по-трайна загуба на работоспособност обаче едва ли ще се стигне.

Източник: Hospital.bg