„Мамо, защо протестираме?“

Когато бях на 15, отидох за първи път на протест с моя баща. Годината бе 1997 и още тогава той ми даде ценен урок: „Aко искаш нещо, отстоявай го!“. Днес той е на 70, вече е загубил онзи пламък и само тихичко казва – „Ами дано този път е различно, вие, младите го заслужавате“.


Оттогава минаха много години, ходих на не един и два протеста – все с една заветна цел – да живеем в нормална, европейска, модерна, правова държава, в която да има ред , перспектива и законност. И днес пак съм тук, на същите онези жълти павета, които вече са хлътнали, напукани, някои от тях липсват. И синът ми е с мен, макар и да е на осем. Сега, за разлика от 2013, когато пак беше с мен, не се вози в бебешка количка и вече задава въпроси. Пита ме: „Мамо, какво е „оставка“? „Ние защо протестираме?“,  „Какво има в тази сграда, на която пише „Съединението прави силата“?“, „Защо са тук всичките тези полицаи?“.

Оказва се, че на неговите въпроси е далеч по-лесно да отговоря, отколкото на някои други, които ми задават хората, според които „нищо няма смисъл“ и „и едните и другите са маскари“.

Но за мен отговорът е прост:

  1. Искам детето ми да живее тук, в тази държава, но ако сме безразлични ДНЕС, утре той ще избере бъдеще другаде.
  2. Искам детето ми да знае, че когато някой постъпва неморално и беззаконно, не бива да навежда смирено глава с думите „няма смисъл“ и „ще стане по-лошо“.
  3. Искам моят син да научи, че нищо не се случва чрез апатия и дори и да не постигнеш целта си, е важно да си опитал и да си постъпил според принципите си.
  4. Искам той да разбере, че страхът от неизвестното, страхът от силния на деня и страхът от промяна те правят слаб.
  5. Искам още от малък да осъзнае, че различно бъдеще не се гради чрез безразличие.

И знаете ли защо искам всичко това? Защото, за да живееш в достойна държава, първо трябва да бъдеш достоен човек. А за да бъдеш достоен човек, първо трябва да са те възпитали като такъв.

Моят син днес е на осем. Когато порасне, се надявам да има все по-малко поводи да ходи по протести. Но ако се появят такива, ми се ще да съм го научила да отстоява правата си – не само на площада, но и в живота.

Автор: Ася Георгиева, главен редактор, Roditel.bg