„Майчин дом“ откри лаборатория за диагностика за вродени генетични заболявания на плода

Better Writer Ad

Първата и единствена по рода си у нас лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика на вродени хромозомни аномалии на плода отвори врати днес в Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” в София. Старт на работата ѝ даде заместник министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който участва и в откриването на обновения Медицински център към болницата.

По време на откриването изпълнителният директор на УАГБ „Майчин дом” доц. Иван Костов обяви, че лабораторията за неинвазивен скрининг ще направи революция в диагностиката на бременните жени в начален стадий. Той добави още, че обновеният медицински център към болницата ще предлага най-новата и модерна апаратура, както и широк спектър от специализирани кабинети за цялостна грижа за женското здраве. По думите му това не само ще улесни пациентите, но и ще подобри значително качеството на услугите чрез пълен набор от изследвания и прегледи.

Разкритата за първи път у нас лаборатория за неинвазивен дородов ДНК тест е разработена с подкрепата на Министерството на здравеопазването. Тя прави възможно провеждането на високо-технологични изследвания, които са редки и досега се правеха само в някои лаборатории в чужбина. Това е и първата подобна лаборатория в България и на Балканския полуостров, което ще намали драстично разходите за обслужване и ще позволи подобни тестове да се правят на двойно по ниска цена от съществуващите в момента предложения на пазара. Лабораторията ще се ръководи от проф. Алексей Савов, завеждащ националната генетична лаборатория, чийто опит и компетеност са от същестено значение за успешното въвеждане на неинвазивната скрининг диагностика.

Медицинският център към болница „Майчин дом“ ще предлага най-новата и модерна апаратура в областта на извънболничната АГ помощ, в това число офис хистероскопия, вагинално подмладяване, спектрален скрининг за рак на шийката на матката, скрининг за рак на гърдата, фетална морфология на всички нива, женска консултация и други. Центърът ще бъде отворен всеки работен ден от 08:00 до 17:00 ч. и ще се ръководи от д-р Мирослав Георгиев и д-р Иван Диков.

Един от най-сериозните проблеми, свързани с бременност при жени след 30-та година, са заболяванията, свързани с генетични аномалии на плода. Така наречените пренатални тестове са сравнително непознати у нас или пък са свързани с големи разходи от страна на бременните. Само преди няколко години подобни тестове се правеха  чрез редица болезнени за родилките манипулации и не винаги даваха точни резултати. Това стана причина за бум в броя на агенциите и дистрибуторите на чуждестранни лаборатории предлагащи неинвазивен скрининг. От днес Майчин дом ще разполага със собствена лаборатория, благодарение на подкрепата на Министерство на здравеопазването и компанията доставила оборудването – Антисел България.