Мобилно приложение разпознава различните видове кашлица


Ако детето ви постоянно кашля, разбира се, трябва да проверите дали е нещо сериозно и затова е най-добре да говорите с лекар. Експериментално приложение за смартфон  анализира кашлицата и може да помогне в ситуации, в които не е възможно да отидете на лекар. Екип от университета в Куинсленд, воден от д-р Пол Портър и професор Утанта Абартне, събирал огромна база данни от различни видове кашлици. Т.е. били записани кашлиците на 1437 хоспитализирани деца, на възраст от 29 дни до 12 години, които са имали различни дихателни проблеми.

С помощта на алгоритми за машинно обучение, които са различни от тези, използвани в системите за разпознаване на реч, учените обучили приложение, което да разпознае различните звуци на кашлица и да определи дали става дума за пневмония, астма, грип, бронхит или други заболявания на долните дихателни пътища. Когато това приложение е било използвано за диагностициране на заболяване при други 585 деца, които имали кашлица, то дало между 81 и 97% точност.

Върху апликацията все още се работи, но когато бъде завършена, изследователите се надяват да помогнат на родителите, които живеят далеч от болницата.

„Трудно е да се диагностицират респираторни заболявания при деца дори и за опитни лекари. Това изследване показва, че новите технологии, математическите концепции, машинното обучение и клиничната медицина могат да се комбинират, казват изследователите.

Източник: segabg.com


Коментарите са изключени.