МВР въвежда търсене на изчезнали деца чрез Facebook приложение

България е една от първите държави в региона и 15-а в света, която въвежда и ще използва при необходимост системата „изчезнало дете” AMBER Alert на Facebook. Потребителите на социалната мрежа ще получават съобщения, ако малчуган бъде отвлечен или е обявен за търсене от роднините му и има опасност за живота му. Това става благодарение на AMBER Alert, която ще се внедри чрез партньорската програма между МВР и социалната мрежа Facebook.

През платформата антимафиотите ще изпращат съобщение до централата на Facebook, откъдето то ще бъде разпространявано до всички потребители на социалната мрежа, които се намират в радиус от 200 километра от мястото, където детето е станало жертва. Известието ще съдържа актуална снимка на малчугана, описание за него, както и данни за похитителя и автомобила му, ако има такава информация.

Потребителите на Facebook ще виждат сигнала в потока от новини, без да се налага инсталиране на допълнително приложение. Системата няма да се използва за т. нар. родителски отвличания или за избягали от дома си тийнейджъри, които са отишли при приятели. В ГДБОП ще се приемат денонощно сигнали на тел. 02/9828353 и на gdbop@mvr.bg.

Досега с “AMBER Alert” са спасени близо 900 деца.  Системата е кръстена на 9-годишната Амбър Хагерман, която е похитена и убита през 1996 г. в Тексас. В началото съобщения за похитени деца се разпространяват по телевизии, радиа, билбордове и указателни табели. Фейсбук се включва през 2011 г

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK