Националният политехнически музей представя Пътеводител за възрастни и деца

На 22 април, събота, в Националния политехнически музей (НПТМ) ще започне поредната Семейна събота, където ще бъде представен Пътеводител за възрастни и деца, съобщават от културната институция.


„Пътеводител на НПТМ в две части (за възрастни и за деца)“ е най-новото книжно издание на музея. Двете книжки  могат да се ползват автономно и/или в комплект. Общата им концепция дава възможност за съвместни дейности между отделните ползватели и за истински междупоколенчески занимания.

В изданието за възрастни са публикувани над 100 изображения на експонати – едни от най-атрактивните и значими технически образци, съхранявани в музея до момента. Водещите текстове и анотации към визуалния материал дават необходимите сведения за представените в експозицията предмети и представят техническото, индустриалното и научно наследство, което се съхранява в музея.

Информацията в детския пътеводител е предадена под формата на атрактивен разказ, съчетан с богат илюстративен материал. В преобладаващата си част, специално адаптираните текстове, са представени под формата на диалог между две нарисувани човечета – Поли и Техно, които запознават децата с  музейната експозиция и свързаната с нея терминология. Автор на изображенията на двете човечета е известният български карикатурист Ивайло Нинов.

В детската част на изданието са включени още различни кръстословици, игрословици и притурка за самостоятелни експерименти. Вградени са над 20-т QR кода, всеки един от които отвежда читателите към надграждащо познание. Детският пътеводител може да се ползва и като учебно помагало, както от страна на учениците, така и от страна на преподавателите.

Дизайнът и предпечатната подготовка на двете издания са дело на Кристина Стефанова, а текстовете за детския пътеводител са консултирани с експерти от Регионалното управление на образованието (РУО) – София-град.

Изданието е осъществено със съдействието на Министерство на културата – конкурсна сесия на тема „Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“ 2022 г.

Събитието е с вход свободен от 11:30 до 12:30 часа.