Нов грип атакува с висока температура децата до 4 години

настинка грип дете


Зачестяват случаите на заболели от грип, като най-често новия щам атакува деца от 0 до 4 години. Особеното този път е, че температурата трудно се сваля и почти не се повлиява от стандартните антипиретици.

Симптомите започват с дразнеща кашлица и “гъделичкане”. Впоследствие обаче сливиците се уголемяват, започва хрема и втрисане. Най-накрая идва високата температура.

В столицата са зачестили случаите на болни деца с подобни симптоми, като новият грип ги поваля на легло за минимум три дни. Според данните на Националния център за заразни и паразитни болести в момента има бум на заразите, въпреки че все още няма изолиран грипен щам от всички над 1000 проби, взети през последния месец. Острите респираторни заболявания са в своя пик и повалят по над 3000 души седмично.

Заедно с това епидемиолозите сочат и превишаване на заболеваемостта от скарлатина и варицела. Най-много случаи има в столицата, където част от градините и яслите са под карантина От началото на годината вирусните обриви са засечени при над 6000 души.

Лекарите напомнят, че антибиотиците нямат ефект при вирусни инфекции, а само при бактериални. В никакъв случай не се самолекувайте и не допускайте детето да поддържа температура над 38 градуса, тъй като при малките тя може да бъде опасна и да доведе до сериозни последици.

Ако детето е с температура, давайте му много течности и лека храна, не го къпете във вана и не го поставяйте под горещ душ. Дръжте под ръка температуропонижаващи средства като течен аналгин, панадол и нурофен, добри резултати дават и компресите с оцет.

 

Вижте още:

Сваляне на висока температура с естествени средства

6 начина да стопираме вирусната и грипна инфекция

11 признака, чрез които да различим настинката от грипа

Лечение на кашлица с домашни средства

Comments are closed.