Обмислят връщането в училище на седмокласници и дванадесетокласници

ученици училище матури

Училищата остават затворени и засега не е ясно от кога и при какви условия учениците от 7 и 12 клас ще могат да се върнат обратно в класните стаи. Според  премиера това трябва да се случи, защото на тези ученици им предстоят изпити. Според директори на училища връщането в класните стаи в училище е възможно при определени модели, които крият по-малко рискове.

За по-голяма безопасност връщането на учениците от 7 и 12 клас може да се организира, като един клас се раздели на две смени, казват експертите: „Половината клас сутрин, другата половина след обяд – това ще утежни самата натовареност на учителите, но ще създаде спокойствие, за да няма събиране на много хора на едно място“.

Може да се помисли и върху идеята в клас да се учат само предметите, с които децата кандидатстват, а с другите  да продължи онлайн обучението. Връщането в класните стаи ще улесни усвояването на материала, смятат директорите: „Когато е в класната стая, динамиката, очният контакт, визуализацията е по-реална веднага може да се каже къде са пропуските да се наблегне върху тях“.

Според Асоциация „Родители“ идеята за връщане на децата в клас е добра: „За връщането на 7  и 12 клас сме при строги мерки, добро помисляне за здравето на децата, за това как да бъде организирана средата – нека не забравяме, че училищата могат да се справят с такова нещо“.

Според премиера за 7 и 12 клас е важно да има решение скоро: „За тях е важно физически да завършат училищата, защото това им важи и след това за кандидатстването – затова тези два випуска са от приоритетно значение – за другите до 7-10 май да ми дадете вариант“, каза Бойко Борисов.

А образователният министър посочи, че се мисли и по датите на изпитите: „След обсъждане ще предложим евентуално една седмица по късно да се проведат – така че изпитите ще бъдат най-вероятно през юни месец най-вероятно едните в началото на юни за 12 клас“, заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Въпреки че училищата са добре почистени с препарати, вероятно връщането на децата в класните стаи ще изисква и предпазна маска, а това ще бъде лична отговорност.

Източник: btvnovinite.bg

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK


Коментарите са изключени.