От следващата учебна година ще има нов график за изпитите на учениците

ученици училище матури

МОН предлага нов график за външното оценяване. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС.

“Днес подписахме нов график за външно оценяване през следващата година. Стигнахме до идеята, че в рамките на следващата година би било по-добре външното оценяване да бъде разделено по дни – на външно оценяване след седми клас и след 10 клас, с което осигуряваме по-голяма възможност на оценителите да се съсредоточат на проверката на работата на учениците след 7-ми клас, за да може тази проверка да бъде с приоритет, учениците да получат по-бързо резултат и да започне и класирането в средните училища”, обяви той. В момента изпитите в 7-ми и 10-ти клас са на едни и същи дати.

“Изместили сме с няколко дни провеждането на изпитите след 7-ми клас, за да има повече учебни време учениците да се подготвят за тези изпити. Външното оценяване след 7-ми клас е структурирано в учебни дни, за да не се губи учебно време, и това сигурно ще наложи промяна по отношение на квесторите”, уточни той.

Според министъра тези промени ще дадат възможност за по-добро провеждане на учебния процес.

По думите му в Наредбата за оценяване ще бъде обсъдено промяната на минималните изисквания за текущите оценки на учениците в съответния на срок. „Например оценката от две задължителни оценки за отделните модули да се намали на една в съответния срок, за да се формира една глобална, по-обща оценка в съответния модул и да нямат такова значение текущите оценки в рамките на отделните дисциплини в рамките на профилираните предмети“, заяви просветният министър.

„Искаме да регулираме един много важен момент, защото минималният брой оценки за текущо оценяване за някои дисциплини е фиксирано в самите учебни програми. За езиковото образование се изискват 6-7 текущи оценки, за да се формира срочна оценка“, коментира той.

Коментарите са изключени.