Отпускат по-голям бюджет за мляко, плодове и зеленчуци за учениците

ученици хранене

Очаква се съвсем скоро децата в ЕС да получат достъп до по-добре финансирана училищна програма за мляко, плодове и зеленчуци, както и подобрено образование за създаване на здравословни хранителни навици. С приемането на проекта на законодателен акт от EP във вторник сегашните отделни училищни програми за мляко и плодове в ЕС ще бъдат слети, а новият годишен бюджет ще се увеличи с 20 млн. евро до 250 млн. евро. Това съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

„Здравословната и балансирана диета е в основата на доброто здраве, но консумацията на плодове, зеленчуци и мляко спада в целия ЕС. Поради тази причина укрепването на училищната програма за плодове, зеленчуци и мляко е от изключително значение, като това може да бъде постигнато с увеличаване на бюджета и съсредоточаване върху образованието за здравословно хранене. Парламентът също така гарантира финансовата стабилност на програмата, като забранява на страните-членки едностранното орязване на бюджета и или промяната на критериите за разпределение на европейски средства помежду си”, съобщи Марк Тарабела (С&Д, Белгия), който придвижи законодателството в Парламента и бе начело на преговарящия екип.

Повече уроци по здравословно хранене, увеличено и по-справедливо финансиране

Страните членки, които се регистрират за схемата за доброволна помощ, ще трябва да насърчават по-здравословни хранителни навици, използването на местни хранителни ресурси, биологичното земеделие и борбата срещу хранителните отпадъци. Също така децата трябва да преоткрият връзката си със селското стопанство, например чрез посещения на ферми.

Парламентът договори допълнителни 20 милиона евро на година за финансиране на образователни мерки и раздаването на млечни продукти. С това годишното финансиране за мляко достига 100 милиона евро, а това за плодове и зеленчуци – 150 милиона.

Членовете на ЕП също така гарантират, че европейските средства ще бъдат по-справедливо разпределени между държавите членки като създадоха, два основни критерия за цялата програма (дял на 6?10 годишни деца от населението и степента на развитие на региона в рамките на съответната страна-членка). Досегашните суми по програмата за мляко ще се вземат предвид и ще бъдат балансирани с нов, минимален годишен размер на помощта от ЕС за всяко дете.

По-здравословен избор на разпределената храна

Членовете на ЕП актуализираха списъка на продуктите, отговарящи на условията за финансиране от ЕС, за да се гарантира следното:

– приоритет за продукти, които не се консумират достатъчно като пресни и месни продукти за сметка на преработени храни като супи, компоти, сок, кисело мляко и сирене. Последните могат да бъдат предоставени само като допълнение към пресни плодове, зеленчуци и мляко или мляко без съдържание на лактоза;

– добавените подсладители и изкуствените овкусители ще бъдат изключени, а разпределянето на продукти с ограничени количества добавена захар, сол и мазнини ще получи финансиране от ЕС само като изключение и при спазване на строги условия, включително и одобрение от националните здравни органи.

Следващи стъпки

Съветът на министрите постигна условно споразумение по проектозакона с Парламента през декември 2015 г. Временно съгласуваният регламент, одобрен в парламента с 584 гласа „за“, 94 „против“ и 32 „въздържал се“, все още трябва да бъде официално одобрен от Съвета. Новите правила трябва да влязат в сила от 1 август 2017 г.

Програмата за мляко в училищата е създадена през 1977 г. Програмата за плодове в училищата, която съдържа клауза за образование, беше въведена през 2009 г. И двете програми са създадени за насърчаване на консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, но досега те са били прилагани под различни правни и финансови правила.

Всички 28 страни членки на ЕС участват в програмата за мляко в училищата, а 25 от тях – в програмата за плодове в училищата (всички с изключение на Великобритания, Финландия и Швеция). През учебната 2013/2014 г. почти 10 милиона деца в целия ЕС имаха достъп до училищната схема за плодове и 19 милиона до тази за мляко.

В цяла Европа се наблюдава спад в консумацията на плодове, зеленчуци и мляко. Над 20 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло, а младежите консумират едва между 30% и 50% от препоръчителния дневен прием на плодове и зеленчуци.

Източник: „24 часа“