Пици и дюнери тровят деца и възрастни в жегите

дюнер

В жегите трябва да се избягват храни като дюнери, пици, сандвичи с кайма, суши и т.н. Това са все храни, в които се влагат месо, риба и сосове. Ако не са достатъчно пресни, те могат да пратят човек в болница. Ето защо лекарите препоръчват вместо бързи закуски хората да си купуват плодове. Добре измити, те не могат да предизвикат стомашен дискомфорт, разстройство и повръщане.

За дюнера като правило се използва преоценено телешко или пилешко месо. Голямото количество сол и подправки маскира всички негови недостатъци, когато е старо. Въпреки че се върти цял ден на грил, ако не е изпечено добре, винаги съществува опасност от натравяне, твърдят специалистите. По думите им сосовете, кетчупът и майонезата също крият рискове за здравето и могат да вкарат човек в тоалетната няколко часа след следобедната закуска.

Правилно приготвената пица, направена от качествен кашкавал и зеленчуци, може да бъде полезна и вкусна. Но при т.нар. хранителна конфекция по-често се използват евтини компоненти, които са преоценени заради изтичащия им срок на годност. Тестото за пиците обикновено се прави от брашно, захар, соево масло и консерванта калиев сорбат. Кашкавалът пък съдържа предимно модифицирано нишесте и консерванти. Ето защо и тази храна не е подходяща за летните месеци.

Принцесите и кюфтетата в хамбургерите пък са с преоценена кайма, която често се връща от големите супермаркети на доставчиците на месо. Те я преоценяват и така кафенетата и закусвалните я купуват по 50 стотинки за килограм. Тя обаче често е лепкава и мирише. Овкусяването и добавянето на лук или кашкавал решават този проблем, но създават предпоставки за натравяне.

Столичните лекари дадоха пример с група хора, които са яли суши в столичен мол. То било пакетирано в тарелки и предлагано като прясно. Оказало се обаче, че е застояло и вследствие на консумацията му над 20 души са потърсили спешна помощ през последното денонощия. Повечето от тях били приети в болница, тъй като от повръщането и разстройството са се дехидратирали.

Източник: Hospital.bg

Comments are closed.