По-малко сол и захар и по-големи порции в детските градини

По-малко сол и захар и по-голям грамаж храна за по-големите деца. Това са само част от промените в новия сборник рецепти за храненето в детските градини. В него са включени т. нар. супер храни като киноа, авокадо, чия, сушени боровинки, броколи, брюкселско зеле и други. Това стана ясно по време на гостуването на проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи в студиото на “Денят започва” по БНТ1.

“В основата на новия сборник с рецепти в детските градини е българският модел на хранене. Традиционните български храни са застъпени с разнообразни рецепти. Не ние трябва да се съобразяваме с тези 2,50 лв на дете, а държавата, за да има качествени храни като сезонни плодове, защото това определя храненето на децата. Важно е сега да се научат да се хранят здравословно”, каза проф. Петрова.

Тя уточни, че сборникът е разработен още през  2004 г., но се очаква да бъде одобрен в началото на 2018 г.

Добрата новина е, че в новия сборник са намалени тестените изделия и е важно да се върви в посока подобряване на качеството на храната за децата, допълни Яна Алексиева от Асоциация “Родители”.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK