Предлагат увеличаване на извинените отсъствия на ученици по домашни причини

първокласник училище ученик

В ситуацията с коронавируса е разумно да се увеличат извинените отсъствия на учениците по домашни причини, и то най-вече в начален етап. Това мнение изрази председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов, цитиран от bTV.

По негови думи добра възможност за олекотяване на дейностите в подобен кризисен период е изпращането по електронен път на декларацията от родител за влошеното състояние на детето. Според него това би облекчило сериозно родителите на малките ученици при хрема, леки настинки и слабо неразположение.

Стаматов обясни, че в момента много родители работят от домовете си и грижата за децата им е много по-различна от преди година. Той заяви, че е необходимо облекчаване на процедурите за отсъствия по домашни причини, а също и регламентирането им за повече дни – например по 15 дни за година спрямо сегашните 3 дни.

Стаматов изрази увереност, че родителите са отговорни към образованието на децата си и не биха допуснали злоупотреби с отсъствието им. Той посочи, че много неща не няма как да бъдат същите в извънредна ситуация.

Коментарите са изключени.