Разгневени родители: Защо да има стипендии само за ромчета?

левове стотинки пари бюджет стипендии

Родителите се обявиха против идеята да се дават стипендии на ромски ученици. Те вече подготвят жалба до МОН, която ще внесат следващата седмица. Родителите настояват за равен старт и равни критерии за всички деца в училище и обявиха, че са готови да организират и протест, пише Dnes.bg.


Съвместен проект на Министерството на образованието и науката с Ромския образователен фонд предвижда ученици от ромски произход да получат стипендии за обучението си в гимназия.

Програмата предвижда 75 ментори да подпомагат личностното развитие, кариерната ориентация и подобряването на резултатите на ученици от ромски произход.

Предвижда се през настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Догодина размерът на паричните средства ще бъде диференциран в зависимост от успеха, социалния статус и мотивацията на учениците.

„Програмата е за 1200 стипендии, а учениците, които ще ги получават са 700“, обясни Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.
Средствата по този проект са общо 561 400 евро, от които малко над 343 320 евро се дават от ромския образователен фонд, а останалите 40 % идват от Министерството на образованието и науката“, обясни Радева пред Нова тв.

„Тези средства ще се дават, както за стипендии за ромски ученици, които успешно са завършили 8-ми клас и са 9-ти, 10-ти, 11-и или 12-и клас, така и за ментори – педагози, които в извънкласно време ще помагат на учениците“, уточни тя. „Целта е да се стимулира повишаване на успеха на учениците“, подчерта Радева.