Родителите вече ще имат равни права при развод

развод разсяла родители

При развод родителските права да се упражняват и от двамата родители съвместно, предвижда една от промените в Семейния кодекс. Те бяха представени от министрите на правосъдието и на труда и социалната политика Екатерина Захариева и Зорница Русинова. Законопроектът е готов и предстои общественото му обсъждане, пише Plovdiv24.com.

Промените предвиждат, ако единият от родителите по време на бракоразводното дело поиска присъждането само на него на родителски права, съдът да прецени, а в останалите случаи и двамата да имат права върху детето. “Още в съдебното решение за развод ще се определя режимът за пътуване на детето в чужбина”, обяви Захариева.

В момента, когато единият от родителите желае да пътува с детето зад граница, но другият не е съгласен, недоволният от тях сезира съда. Практиката показва, че тези дела, които се решават по общия исков ред, продължават дълго и стават безпредметни, тъй като исканото пътуване е пропуснато, докато съдът се произнесе. Сега този въпрос ще може да бъде решен още при определянето на родителските права и местоживеенето.

В същото време се затягат правилата за припознаване на дете, когато родителите нямат граждански брак. Това ще стане с разширяване на възможността за оспорване на припознаването, за да се ограничи заобикалянето на осиновяване, както и трафика и търговията с деца.

Преди вписването на припознаването в 3-месечен срок се създава възможност то да се оспори и от дирекция “Социално подпомагане”, а в едногодишен срок от вписването то да може да бъде оспорено по съдебен ред не само от прокурора, но и от всяко лице, което има правен интерес. Тогава човекът, който претендира, че е баща на детето, трябва да докаже в съда, че е биологичен родител.

Comments are closed.