Розеола (бебешка шарка) – какви са симптомите и как да я облекчим?

розеола симптоми лечение шарка

Какво представлява розеолата?

Розеолата (известна още като “бебешка шарка” или “шеста болест”) е често срещана при малките деца. От нея боледуват предимно деца между 3 и 6 години. Проявява се с обрив и висока температура. Причината е неизвестна, но се смята че е вирус, постъпващ през дихателната система.

Има сравнително дълъг инкубационен период – от заразяването до първите симптоми минават от 10 до 15 дни.

Розеолата обикновено е безобидно заболяване и децата бързо се възстановяват. Целта е да се облекчат симптомите и да се избегнат усложнение като обезводняване и гърч. Температурата трябва да се следи внимателно, за да се избегне такава опасност. Необходимо е да се дава много вода, при нужда и температуропонижаващи медикаменти и детето да бъде завито само с чаршаф, без да се претопля.

При розеолата е важно да се постави правилна диагноза и да се изключат по-сериозни заболявания със сходни симптоми като например морбили, рубеола, менингит и други бактериални инфекции, съпроводени с висока температура. Ако лекарят не е сигурен, че заболяването е розеола, вероятно ще направи кръвни изследвания и посевки.

Симптоми на розеола

розеола шакра симптоми

  • Внезапно покачване на телесната температура, продължаващо около 3 дни;
  • В някои случаи гърч в следствие на рязкото повишаване на температурата;
  • Общо неразположение;
  • Загуба на апетит;
  • Подуване на шийните лимфни възли;
  • Зачервено гърло;
  • След спадането на температурата се появява розов обрив на петна, които обикновено започва от гърдите и корема и постепенно се разпространява върху ръцете и краката, много рядко върху лицето. Обривът е краткотраен и се състои от бледи червеникави пъпки, често с малки връхчета.

Как може да бъде облекчена розеолата?

Хидратиране

При розеола трябва да се предотврати обезводняването на детето. Това може да стане като се дава вода по-малко и често. За да сте сигурни, че детето поема достатъчно течности, следете количеството отделена урина – нормално е да мокри по 6 пелени на дневно. Грижете се детето да приема достатъчно течности и да си почива, не прекъсвайте кърменето.

Понижаване на температурата при розеола

По необходимост температурата може да бъде понижена с кърпи с хладка вода или с лекарства – температуропонижаващи препарати под формата на сироп за деца и в указаните в дози.

Ако температурата не се повлиява и остава над 39 градуса С, трябва да се потърси лекарска помощ.

Продължителност на лечението на розеолата

Заболяването би трябвало да отшуми до седмица.

Ако симптомите продължават или възникнат усложнения като фебрилни гърчове, промени в психичното състояние, обезводняване или силна кашлица, незабавно потърсете медицинска помощ.

Билколечение при розеола

Съществуват някои билки, улесняващи понижаването на температурата, което би помогнало и при розеола, но като цяло обривът не е съпроводен от тревожни симптоми и трябва да отмине от само себе си.

Бял равнец

Намира се лесно под формата на сушена билка или тинктура. Билколечител може да препоръча настройка, подсладена със захар за по-приятен вкус. Има малко опасност от алергична реакция, така че не предлагайте бял равнец, ако детето ви има алергия към растения от сем. Сложноцветни.

Хомеопатия при розеола

При правилно назначаване на хомеопатични средства от специалист, те могат да облекчат дискомфорта и да ускорят възстановяването след остър епизод на розеола. Консултирайте се с квалифициран хомеопат, за да препоръча най-подходящият препарат за вашето дете.

Belladonna

Използва се през първата фаза на заболяването, ако детето внезапно вдигне висока температура. Този препарат е подходящ при зачервена, суха кожа, излъчваща топлина. Допълнително потвърждаване са подутите, болезнени лимфни възли, локализирани или в по-тежко състояние отдясно.

Pulsatilla

Това лекарство е по-подходящо в последващата фаза на заболяването, отколкото в самото му начало. Жлезите са подути и болезнени, а детето се чувства зле в топла и задушна среда, дори да го втриса. Основните показатели са нетипична сълзливост и привързаност на детето, нужда от внимание и съчувствие.

Phytolacca

Това средство се използва при всички остри заболявания, свързани с болезнени, подути лимфни възли, най-вече тези около челюстта и гърлото. Лекарството е показано при болки в ушите при преглъщане. Хладните напитки действат успокояващо, докато топлите предизвикват неприятно усещане.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е подготвена по материали от книгата „Наръчник по алтернативна медицина: Деца“, предоставена със съдействието на издателство „Кибеа“

Comments are closed.