Създадоха дреха, която расте заедно с детето

Британският инженер Райън Ясин изобрети дреха за малки деца, която расте заедно с тях.

Така той се надява да реши проблема с постоянните разходи за детски дрехи. За своето изобретение, той разказва на уебсайта на проекта.

Младият мъж е разработил материал, който може да се разтяга на дължина и ширина, при това без да изтънява като например гумата. Този ефект е постигнат чрез специално нагъване. Дрехата от новия материал ще е влагоустойчива и издръжлива. Планира се производството на модели за деца от две възрастови категории – от 6 до 36 месеца и от две до пет години.

„Растящата“ дреха не само ще спести пари на родителите, но и ще позволи по-малко замърсяване на околната среда. Само за 2016 година, в депата са се оказали 30 хиляди тона дрехи. Липсата на нужда от обновяване на гардероба на малчуганите за няколко месеца ще намали тази цифра. Освен това, според изобретателя, новият материал е подходящ за вторична преработка.

За създаването на материала, Ясин е получил наградата в областта на промишления дизайн James Dyson Award. Производството на дрехите е започнало с парите, платени на притежателя на наградата.

Източник: kaldata.com