Създадоха игра за деца от 3 до 6 г., която сближава семейството

семейство

Родителите да прекарват поне по 20 минути на ден заедно с децата си. Това съветват психолози, според които времето с децата трябва да бъде оползотворено пълноценно в съвместни игри и разговори.

Родителите срещат сериозни затруднения при избора на детски игри и книги за децата си. Това е една от основните причини Цвети Камова и съпругът и да разработят играта “Червен хартиен самолет”. Тя цели да събере родители и деца, за да прекарат пълноценното семейното свободно време.

Цвети Камова, създател на “Червен хартиен самолет”: ”Играта е със смисъл, защото зад нея стои процес, който дава възможността децата да упражняват и развиват умения и знания и паралелно с това е много ангажираща, много забавна и бърза.”

Играта е предназначена за деца от 3 до 6 години и е съставена от мисии. Тяхната продължителност може да отнеме най-много седмица, като ежедневните занимания отнемат по 20 минути на ден. Всяка мисия е процес от четири стъпки. Първата е наблюдение и събиране на информация. Най-нашумялата мисия в момента е “Главен готвач”.

Цвети Камова, създател на “Червен хартиен самолет”: ”В рамките на няколко дни детето се опитва да запомни и след това да пресъздаде, вечерта с думи и визуално да нарисува каква е била храната през деня в градината или у дома. След този процес следва селекция на база на изминалите дни, това, което то си спомня, избира най-любимото за закуска, за обяд и за вечеря, като избраното меню трябва да се координира с цялото семейство, тоест и татко, и ако има други братя и сестри, да кажат “Да ние сме съгласни. Това е менюто, което ние ще готвим в неделя.”

Интересни за децата са мисиите “Картограф” и “Читател”. Често се случва децата сами да задават темата на следващата мисия.

Георги Камов, създател на “Червен хартиен самолет”: ”Ние също научаваме много неща от тези мисии и най-важното, което научаваме, е самите ние да си наблюдаваме децата и да ги гледаме, защото те са страшно креативни и мисията е един повод да бъдем креативни заедно, което ние много често забравяме.”

Различни мисии се публикуват един път седмично на страницата на “Червен хартиен самолет” във Facebook и са безплатни. А откривателите приветстват родителите да документират със снимки процеса, така че да запазят хубавите спомени от прекараното време заедно с децата за по-дълго.

Източник: БНТ