Сбогом пластмасови блокчета: LEGO обяви тотална промяна в играчките си


LEGO – емблематични играчки за деца, които са не само източник на часове забавление, но и начин за развитие на въображението и фината моторика. Страхотно удоволствие, които обаче бързо се изпарява, когато стъпим върху някое пластмасово блокче и ни се завие свят от болка.

И всичко това заради пластмасата. Буквално над 6000 тона пластмаса се използват годишно за любимите на деца и възрастни LEGO блокчета. Тези цифри звучат стряскащо с оглед на факта, че този материал е изключително вреден за околната среда.

В тази връзка, от компанията обявиха, че предстоят грандиозни промени, свързани с бъдещото производство на играчките LEGO. Предстоят инвестиции от над 150 милиона долара в програма, която ще направи блокчетата на популярната марка дори още по-добри.

За целта ще бъдат наети 100 нови талантливи професионалисти, които да създадат изцяло нови материали, които да не бъдат вредни за околната среда и в същото време да могат да бъдат използвани за направата на играчките.

Ще бъде изграден и Център за Устойчиви Материали, чрез който ще се намалят въглеродните емисии, тъй като в момента, парчетата Лего от изработват от акрилонитрил-бутадиен-стирен.

„Инвестицията е доказателство за нашия постоянен стремеж да осигурим положително въздействие върху планетата, която бъдещите поколения ще наследят. Това със сигурност е в съответствие с мисията на „LEGO Group”, както и в съответствие с мотото на дядо ми, основател на на Лего, Оле Кирк Кристиансен: „Само най-доброто е достатъчно добро”, казва собственикът на LEGO груп – Кйелд  Кърк Кристиансен, внук на основателя на LEGO – Оле Кирк Кристиансен.

Какво точно ще представляват новите LEGO блокчета – предстои да разберем. Едва ли обаче от компанията ще предприемат промени, които да са за сметка на забавлението и безкрайните игри – така че, очакваме с нетърпение!