Лекарите притискат бременни да раждат секцио

бременност, секцио, цезатово сечение

Всяка трета българка ражда със секцио, като все по-често лекари ги съветват да изберат този метод без основание, предаде КРОСС.
Броят на жените, които сами избират оперативния метод, също нараства. Това показа проверка на „Телеграф“ в Националния център по здравна информация за периода 2008-2014 г. Само за четири години броят на цезаровите сечения е скочил с над 6%. Немалка част от случаите се дължат на спешна оперативна намеса в хода на раждането. Други пък са планирани по медицински показатели. При много жени обаче решението е продиктувано от лекарска намеса.

Оказва се, че е практика в родните АГ отделения бъдещите майки да бъдат съветвани да родят по чрез цезарово сечение. Причините са две – от една страна, това е по-бързият и лесен метод за лекарите, а от друга – при секциото се прави избор на екип, за който се заплаща.

„Когато започнах да следя бременността си, изрично обясних на доктора, че желанието ми е да раждам естествено. Той ме увери, че също е поддръжник на това, и аз му се доверих. Докато не наближи датата на термина. Отидох на редовната консултация, а той ме посрещна с думите „Хайде да определим дата за операцията“. Обясних му, че решението ми е категорично, а той замълча. На следващата консултация ме попита: „Теб кога ще те режем?“. На моя отговор той вече избухна и ми каза, че няма време да се занимава само с мен, ако съм искала да раждам нормално, да съм си търсела друг. И това в 9-ия месец, 2 дни след датата на термина ми“, разказва пред Телеграф Елица Петрова, раждала в столичната „Тина Киркова“.

Освен че много жени го приемат за по-модерния метод на раждане, а лекарите често сами агитират за секцио, съществува и друга вълна – консултация с астроложки. Оказва се масова практика нашенки да търсят съвет от звездите, за да изберат датата, на която да се роди отрочето им. „Много пъти ми се е случвало да идват пациентки с желание за планово секцио и да ми казват, че искат да родят на този ден, в този час, защото така им е казала астроложката“, признава един от родните акушер-гинеколози д-р Ан-тони Ненов от болница Шейново. Той споделя, че е запознат и с практиката лекари да увещават жените да родят с цезарово сечение, без да им дават ясно и откровено обяснение за това. „От гледна точка на времето, това е по-добро за лекаря, защото операцията отнема около 1-2 часа, а естественото раждане може да отнеме и цял ден, което обаче не е причина жените да се лъжат или подстрекават“, категоричен е експертът. По думите му жените много често се страхуват от болката при естественото раждане и една от причините за това са десетките ужасяващи истории в интернет пространството.

Причини за цезарово сечение
Причините едно бебе да се роди чрез операция са десетки. Понякога единственият проблем е чисто медицински – тесен ханш, проблеми с очите, предишна операция. Друг път жените предпочитат да се застраховат и да преминат през раждането възможно най-бързо, без да чакат последния момент. Има обаче и откровено абсурдни доводи. „Чувала съм какво ли не. От това, че плануват пътуване, през това, че не могат да ходят на сауна и басейн, до съображения относно зодията на детето. И честно да ви кажа понякога са непреклонни в решението си, независимо на каква почва е то“, разкри пред Телеграф, д-р Мая Томова, която е наблюдаващ бременности гинеколог.

Лекарите са на мнение, че секциото крие повече рискове от усложнения, отколкото естественото раждане.

„Тези, които избират цезарово смятам, че поемат доста голям риск. Не трябва д се правят цезарови сечения по желание, а само по медицински индикации. Оперативните рискове са стотици и не знаеш откъде ще ти изскочи заекът”, казва д-р Иван Диков, нач. отделение в Първа АГ болница „Света София”.

Коментарите са изключени.