„София Диша“ 2017 през юни и август


През 2017 фестивалът за градска култура „София Диша“ ще се проведе през юни и август. Градският фестивал, който за осма поредна година ще освободи от движение централни улици в града, за да отвори пространство за изкуство и култура, ще има нов модел на провеждане.

Традиционно фестивалът се случваше всяка неделя от месец август като миналата година обхвана зелени зони и паркови пространства около локациите си. Тази година, организаторите – фондация „София Диша“ и Столична община, предлагат летният фестивал да се проведе в последните съботи и недели на месеците юни и август – 24 и 25 юни и 26 и 27 август 2017 г.  Идеята е по този начин да се разшири и разнообрази обхватът на фестивала и да се впише в активната културна програма по подготовката на започващато през 2018 г. председателство на Съвета на Европа в България.

Фондация „София Диша“ обявява и отворена покана за участие към всички български и чуждестранни артисти, които биха искали да се включат във фестивала. И през тази година фокусът на фестивала е подкрепата и представянето на младите, български творци в областта на приложните, визуалните изкуства, музиката и киното. По време на провеждането на „София Диша“, локацията ще бъде разделена на тематични зони, което се наложи като успешен модел от миналата година.

В „Творческа зона“ ще се състоят планираните концерти, изложби и прожекции от програмата на фестивала, в подкрепа на творческите таланти на България. В „Детска зона“ ще бъдат представени всички активни събития, които образоват, възпитават и забавляват малките посетители и техните родители и са в подкрепа на каузата срещу насилието на деца. В „Спортна зона“ на разположение на посетителите ще има различни спортни съоражения и спортни артикули, както и  демонстрации и открити уроци по различни спортове, в подкрепа на здравословния начин на живот. В „Базарната зона“ ще бъдат представени българските художници приложници и дизайнери. Новото, през тази година, в „Базарната зона“ са изложбите на артистите – участници и „Зона България“, в която ще бъдат включени българските традиционни занаяти, музика и танци.

В началото на месец юни ще бъдат обявени локациите, участниците и цялостната програма.