Такса „Майка“, ако родителят иска да остане с бебето в болница

болница

Между 5 и 150 лева на ден трябва да плащат майките, които искат да останат до болните си рожби. Това установи проверка на „Телеграф“ в десетки болници.


Оказа се, че много родители не могат да си позволят „лукса“ да бъдат придружители на хоспитализираните си бебета и така пеленачетата остават сами. „Тъжно е, но е законно. Майката като придружител се таксува като здравно неосигурено лице и всяка болница може по свое усмотрение да въведе такса за неговия престой. Затова в някои лечебни заведения не се искат пари, а в други – да. Така е по закон“, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

„В детското отделение на една от големите столични болници диагнозите са различни. Една от най-тъжните съдби е тази на няколкото бебета без майки. Престоят на ден за придружителите тръгва от 15 до 30 лв. Повече екстри като храна и баня – повече пари. Който няма пари, е принуден да си остави бебето само. Лекарите са сравнително любезни, сестрите също. Но майчините грижи няма как да се заменят. Плачат, когато им свърши млякото. Плачат, когато им дават лекарствата. И майките плачат, когато идват на свиждане. Най-малкото бебе е само на месец. На някои от тях се налага да остават по 10 дни, а това е около 150 лв., или половината майчинство“, разказа пред „Телеграф“ Ваня Цветкова, която е лежала заедно с дъщеричката си в софийско лечебно заведение.

Оказва се, че такса „престой” се изисква масово от почти всички големи болници в столицата, независимо дали те са частна или държавна собственост. Репортер на „Телеграф“ се представя за майка от провинцията, чието дете се налага да бъде хоспитализирано. Проверката засегна различни лечебни заведения, като диагнозите на хлапето варираха според профила на клиниката – сърдечен порок, тежка пневмония, неврологичен проблем и др.

Въпреки обясненията че се касае за момиченце само на 2 годинки и половина, почти навсякъде от мнимата майка бяха искани пари, в случай че тя реши да е до дъщеря си в трудните дни и нощи на лечението. Сумата започваше от 5 лв. и стигаше до над 100 лв. на ден.

Само преди 3 години се готвеха поправки в наредбата за достъп до медицинска дейност, които трябваше да сложат край на всички абсурдни доплащания, в това число и таксата за придружител. Това обаче остана само в листата на пожеланията, защото те така и не влязоха за гласуване.

Към момента в същата наредба, която регулира организацията в държавните болници, е посочено единствено, че единият от родителите на болно дете до 14 години има право да бъде придружител в лечебното заведение. Никъде обаче не е разписано, че това е безплатно, нито пък са фиксирани определени цени.

„Преди години това беше практика във всички болници. Затова и ние като пациенти поискахме от тогавашния здравен министър Десислава Атанасова да я прекрати. Ако все още се случва, това е абсурдно“, коментира пред „Телеграф“ председателят на Националния пациентски форум Иван Димитров. Шефът на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров също беше категоричен, че пари от родители, особено на невръстни деца, не трябва да се събират.

Но проверка показва, че това се случва. В много от сайтовете на различните болници съвсем достъпно и видно са посочени цените за роднините на хоспитализираните, които искат да останат до тях. В това число влизат и майките на болни бебета и малки деца.

Таксата до голяма степен зависи от условията, в които детето и неговият придружител са настанени. В някои отделения например на майките се предлага само стол, като цената за него е между 5 и 15 лв. В други пък родителят брои по 30-50 лв. на ден, но спи на едно легло с детето си. Трети предлагат екстри като собствена баня, телевизор, достъп до интернет и др. (виж карето). За тях цените са между 80 и 150 лв. В повечето случаи това не включва храна, а само разходите по престоя като ток, вода, кабелна тв и легло, ако такова е осигурено.

 

Телевизор и телефон товарят сметката на пациента

Освен рекетирането на родителите за престой болниците у нас дерат пациентите и с допълнителни такси, които им начисляват при изписване. Най-често те минават с обяснението „подобрени битови условия“. И допълнителните такси, с които се товарят пациентите у нас, всъщност са съвсем законни.

Те са разписани в наредбата за достъп до лечение, за която многократно имаше призиви да бъде променена. В нея се казва, че те са „свързани с престоя на пациента в лечебното заведение, извън оказваната медицинска помощ”, и се изброяват някои услуги като наличие на телефон или телевизор в стаята. В текста пише „и други”, което отваря вратичка за искане на още пари. Има клиники, които прибират по 5 лева за зареждане на мобилен телефон.

 

В провинцията няма тарифи

Извън София рядко се срещат лечебни заведения, които имат тарифи за придружител на дете, установи „Телеграф“. В многопрофилните болници в Бургас, Варна и Велико Търново майките на болни бебета остават до тях абсолютно безплатно, макар и в повечето случаи в мизерни условия. Някъде им е осигурена и храна. Такава е практиката във Велико Търново, където близки на хоспитализираните никога не са заплащали за престоя си, независимо от възрастта на пациента.

В многопрофилната болница в Бургас, безплатно се настаняват единствено майките на деца до 2-годишна възраст в Първо педиатрично отделение. За по-големите малчугани такса „придружител” е 9 лева, като родителят се настанява на едно легло с детето. В цената е включена храна от дневното меню на болницата.

Във Второ педиатрично се предлага и ВИП стая, където родителят ползва самостоятелно легло, а цената е 40 лева на ден. За придружител на възрастен пациент в болницата се плащат по 9 лв. на ден без осигурено легло. Кушетка в стационара може да се наеме за 20 лв. на нощувка. В таксата не е включена храна.

В големите варненски болници няма регламентирана такса „придружител“. Ако болните не могат да се обслужват сами, шефовете на клиники допускат близките им да са до тях напълно безплатно.

Източник: Hospital.bg