Творчески игри за деца: Как да си направим великденска апликация в 5 стъпки

Как да си направим великденска апликация у дома, докато се забавляваме с децата?

Идеята, която ви предлагам е много подходяща за хлапета на три и четири години, защото техните рисувателни възможности все още не са достатъчно развити. Но те обичат да учат, да откриват, да пипат, да питат и да творят.


Освен, че е тематична, задачката съдържа в себе си различни компоненти, които развиват сензитивността на пръстите, координацията око-ръка, самостоятелност в използването на семпли материали, ориентация в пространството вън-вътре.

Ето какво ви е необходимо за изработването на великденската апликация (която, между другото, може да превърнете и във великденска картичка):

  • лист хартия (препоръчвам формат А4 или по-голям, защото малките формати и дребните детайли не са за децата на тази възраст)
  • маркер
  • стик лепило
  • ножици
  • различни по цвят и текстура хартии и платове (гладки, меки, твърди, гланцирана хартия, с брокат..). За цветовете – изберете по възможност свежи, пролетни цветове – лилаво, зелено, жълто, светло синьо, червено..

Стъпки за изработване:

  1. Нарисувайте овал с формата на яйце. Колкото по-голям, толкова по-добре.
  2. Нарежете различните материали на парчета с различна големина и форма.

  1. Вземете стик лепилото и започнете да запълвате формата на яйцето.
  2. Започнете заедно с детето, като с първите няколко парченца му покажете, къде трябва да бъдат залепени и всички останали. След това го оставете да работи само.

  1. Когато яйцето е „оцветено”, може да го изрежете.

*Ако сте работили върху по-твърд картон, то може да му сложите връвчица и яйцето да бъде част от вашата великденска украса.

Автор: Даниела Сеферинкина

Даниела Сеферинкина е художник и преподавател по рисуване и приложни изкуства. Повече от 7 години тя работи с деца в предучилищна и начална училищна възраст и ги учи да изразяват себе си чрез изкуството. Извън училище Даниела е художник на свободна практика и автор на картички, илюстрации по текстове на книги, покани и други артикули. Повече за нея и работата й можете да видите на Cartolina: https://www.facebook.com/cartolina.cartolina/

 

 

Коментарите са изключени.