Учителите по физическо ще следят за гръбначни изкривяния при децата

Превенцията на гръбначните изкривявания при децата – фокус на нова кампания в столицата. Учителите по физическо възпитание и спорт ще преминат обучения как да разпознават проблеми в стойката при учениците.

Над 400 учители по физическо възпитание и спорт ще бъдат запознати от кинезитерапевти и лекари как да разпознаят дали дете е с гръбначно изкривяване. Целта на инициативата е когато се установи проблем те да информират родителите, които от своя страна бързо да вземат мерки.

Намалената двигателна активност, неправилната стойка в седнало и изправено положение, преумората, разликата в дължината на долните крайници са някои от преките причини за гръбначните изкривявания.

Лечението на гръбначното изкривяване зависи от неговата степен. Когато кривината е до 18 градуса отклонение от правилното положение, се прилага кинезитерапия, която цели да се възстанови мускулната симетрия, както и функционалната пълноценност на гръбначния стълб.

Ако отклонението е между 18 и 40 градуса, гръбначното изкривяване не може да се лекува само с кинезитерапия. Тогава на помощ идва специален корсет, с който би могло да се избегне оперативната намеса.