Здравната каса планира да плаща повече на болниците за естествено раждане

Обмисля се повишаване на цената на клиничната пътека за физиологично раждане, съобщи председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева след среща на касата и Българския лекарски съюз.
Идеята е сега съществуващата клинична пътека да се раздели на две – за физиологично раждане и за Цезарово сечение. Предвижда пътеката за естественото раждане да бъде 1 100 лева, а тази за секцио да остане без промяна.
В момента цената на двата вида раждане е една и съща и това е довело да редица медицински диспропорции, коментира Жени Начева, цитирана от БТА. Предстои промяната да бъде въведена с анекс към действащия Национален рамков договор.
В България от години се наблюдава тенденцията да расте делът на ражданията с Цезарово сечение, а страната неизменно е на едно от първите места в Европейския съюз по този показател.

Миналата година Евростат съобщи, че България е на пето място в ЕС по брой раждания със секцио. По данни на зравното министерство за 2018 г. близо половината бебета в България са родени след Цезарово сечение, а ако към тях се прибавят и лекарски намеси като форцепс, вакуум и епизиотимия при нормално раждане, напълно естествено родените бебета без сравнително сериозни лекарски намеси са едва под 40%.

Според Индекса на болниците в областта на акушерството и гинекологията през 2019 г. по оперативен път са родили 47.35% от жените срещу 46.90% през 2018 г. и 45% през 2017 г.

Коментарите са изключени.