Въпреки че не е част от традиционната ни кухня, чийзкейкът е любим десерт на много деца и на техните родители. Може да приемем, че той е вид торта, но само с един блат и много по-лек крем в сравнение с класическите видове торти. Чийзкейкът може да се приготви по най-различни начини – с печене или без, със сурови или замразени плодове. Това го прави много подходящ за всеки сезон и ако и във вашето семейство има почитатели на чийзкейка, вижте 3 рецепти с плодове, които са характерни за лятото.
Чийзкейк с праскови без печене
Продукти
- 150 грама обикновени бисквити
- 70 грама краве масло
- 500 грама крема сирене
- ½ чаена чаша пудра захар
- 3 супени лъжици лимонов сок
- 2 ванилии
- 2 чаени чаши пюрирани праскови
- 3 пакетчета желатин (от по 30 грама едното)
Приготвяне
Най-напред се приготвя блата на чийзкейка. Обикновените бисквити се смилат на чопър, добавя се кравето масло и двете съставки се размесват с ръце до получаването на тесто. То се разпределя равномерно по дъното на форма за торти – най-добре ще бъде да е с подвижни стени.
Следващата стъпка е приготвянето на крема като крема сиренето, захарта, лимоновият сок и ванилиите се разбиват с миксер. Половината праскови се блендират и се добавят към крема. Две пакетчета желатин се изсипват в малка купичка, в която се добавят 20-30 милилитра вода и се разбърква добре. Желатинът се разтваря на водна баня като купичката се поставя в съд с вода на котлона. Когато желатинът е напълно разтворен, той се добавя към крема и се разбива отново. Готовата смес се изсипва върху блата и формата заедно с чийзкейка се оставя за около 3 часа в хладилник.
Междувременно другата половина на прасковите също се блендира, прибавя се около 1 чаена чаша вода, разбърква се добре и накрая се добавя и последното пакетче желатин, предварително разтворено на водна баня. Всичко се разбива много добре и прасковената смес се изсипва върху стегналия вече чийзкейк. Формата за торти с готовия чийзкейк се връща в хладилника за още 1-2 часа, след което е готов за консумация.
Чийзкейк с пъпеш
Продукти
- 150 грама какаови бисквити
- 5-6 супени лъжици мед
- 50 грама разтопено краве масло
- 200 грама прясна извара
- 200 грама сметана за готвене
- 1 пъпеш – около 1 килограм
- 100 грама кисело мляко
- 2 пакетчета желатин (от по 20 грама едното)
Приготвяне
Бисквитите се натрошават или блендират до едри трохи. Към тях се добавя разтопеното масло и 1 супена лъжица мед. Всичко се разбърква добре, след което се пазпределя с притискане на даното на форма за торти с подвижни стени. Добре е формата да бъде предварително покрита с хартия за печене – на дъното и по стените.
Две пакетчета желатин от по 20 грама се разтварят в 100 милилитра студена вода до набъбване. След това желатинът се втечнява на водна баня. Междувременно пъпешът се обелва и нарязва като 200-300 грама се оставят за украса, а 500-600 грама се пасират и оставят за отцеждане в гевгир за около 10-тина минути. Изварата и 4-5 лъжици мед се разбиват на гладък крем с помощта на пасатор. Към тях се прибавят сметаната, киселото мляко и отцеденото пюре от пъпеш. При постоянно разбъркване към сместа се прибавя и разтопения желатин. Цялата смес се изсипва върху бисквитения блат във формата, покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 2 часа.
След като чийзкейкът се стегне, той се украсява с парченца пъпеш, нарязани във форми по желание, но така, че да покрие цялата горна повърхност. Чийзкейкът може да се остави в хладилник за още около час-два и след това е готов за сервиране.
Чийзкейк с горски плодове
Продукти
- 1 голям пакет обикновени бисквити
- 100 грама масло
- 300 грама крема сирене
- 400 грама заквасена сметана
- 200 грама пудра захар
- 1 лимон
- 1 пакетче желатин
- Пресни горски плодове – малини, къпини, горски ягоди, боровинки
Приготвяне
Бисквитите се натрошават добре и се объркват с разтопеното масло – това може да се направи в блендер. С получената смес се покрива дъното на форма за торта с подвижни стени или друг подходящ съд за чийзкейка. Така се оформя блат, който се притиска леко с лъжица и след това се оставя в хладилник, докато се приготви крема.
Най-напред пакетчето желатин се разтваря в половин чаена чаша с вода като се разбърква добре. В дълбока купа се разбиват крема сиренето и заквасената сметана, към тях се добавя захарта и отново се разбива добре с миксер. Към получената смес се прибавя сокът и настърганата кора от лимона и отново всичко се разбива с миксер. Желатинът се разтапя на пара и постепенно се сипва към крема при продължаващо разбъркване. Когато сместа стане хомогенна, тя се изсипва със формата за торта върху вече готовия блат и се оставя да почива в хладилника за поне 3 или 4 часа (най-добре е да остане за през нощта).
Щом кремът се стегне добре, върху него се подреждат целите горски плодове и чийзкейкът е готов за сервиране.