Пълнени домати
Продукти:
- 6-8 големи домата
- 200 грама краставица
- 100 грама консервирана царевица
- 2 стръка праз
- 100 грама заквасена сметана
- 2 скилидки чесън
- 1 консерва с филе от риба тон
- Сол – на вкус
- Черен пипер – на вкус
Приготвяне:
Доматите се измиват, отрязва се горната им част и се издълбават внимателно. Краставицата се обелва, измива и нарязва на малки кубчета. Празът се измива, почиства и нарязва на кръгчета, чесънът се накълцва. Царевицата се отцежда и измива. Рибните филета се нарязват на малки парченца. Всички тези наситнени продукти се смесват със заквасената сметана. Сместа се овкусява със сол и черен пипер и всичко се разбърква внимателно. Издълбаните домати се напълват с получената смес и се поставят в хладилник, докато не се поднесат.
Бърза салата с домати и портокали
Продукти:
- 2 домата
- 1 портокал
- 1 глава червен лук
- Листа салвия или бейби спанак
- Черен пипер
- Зехтин
- Балсамико
Приготвяне:
Доматите, портокалите и лукът се обелват, почистват и нарязват на колелца. Нареждат се в чиния за салата, като се редуват домат, лук, портокал и така, докато свършат колелцата. Салатата се поръсва със ситно нарязана салвия или спанак и се овкусява с черен пипер, зехтин и балсамико на вкус.
Салата със спанак, домати и сирене
Продукти:
- 100 грама бейби спанак
- 200 грама чери или обикновени домати
- 120 грама краве сирене
- 40 милилитра балсамов оцет
- 60 милилитра зехтин
- Сол – на вкус
Приготвяне:
Спанакът се измива и подсушава, след което се слага в плоска чиния. Чери доматите се нарязват на половинки (ако се използват обикновени домати – на шайби) и се нареждат върху спанака. Балсамовият оцет и зехтинът се смесват и салатата се залива с получения дресинг. Накрая се поръсва с настърганото сирене и се поднася веднага.
Селска салата с домати и кус-кус
Продукти:
- 1 чаена чаша кус-кус
- 1 супена лъжица зехтин
- ½ краставица
- 5 чери домата
- 7 маслини
- 1 супена лъжица лимонов сок
- Сол – на вкус
- Магданоз – ситно нарязан
Приготвяне:
Кус-кусът се сварява, след което тенджерата се покрива с хартия за печене, котлонът се изключва, поставя се и капакът и тенджерата се оставя при изключен котлон за около 20 минути. Междувременно чери доматчетата се почистват и измиват, нарязват се на половинки и се слагат в купа за салата. Краставицата се обелва и нарязва на малки парченца. Маслините се отделят от костилките и се нарязват също на парчета. Краставицата и маслините се добавят към доматите, поръсват се със сол и се разбъркват. Накрая се слага и кус-кусът, поръсва се с прясно изцедения лимонов сок и зехтин. Салатата се обърква добре, гарнира се с магданоза и се сервира.