4 рецепти за полезни салата с домати

рецепти за салати с домати

  1. Пълнени домати

Продукти:

  • 6-8 големи домата
  • 200 грама краставица
  • 100 грама консервирана царевица
  • 2 стръка праз
  • 100 грама заквасена сметана
  • 2 скилидки чесън
  • 1 консерва с филе от риба тон
  • Сол – на вкус
  • Черен пипер – на вкус

Приготвяне:


Доматите се измиват, отрязва се горната им част и се издълбават внимателно. Краставицата се обелва, измива и нарязва на малки кубчета. Празът се измива, почиства и нарязва на кръгчета, чесънът се накълцва. Царевицата се отцежда и измива. Рибните филета се нарязват на малки парченца. Всички тези наситнени продукти се смесват със заквасената сметана. Сместа се овкусява със сол и черен пипер и всичко се разбърква внимателно. Издълбаните домати се напълват с получената смес и се поставят в хладилник, докато не се поднесат.

  1. Бърза салата с домати и портокали

Продукти:

  • 2 домата
  • 1 портокал
  • 1 глава червен лук
  • Листа салвия или бейби спанак
  • Черен пипер
  • Зехтин
  • Балсамико

Приготвяне:

Доматите, портокалите и лукът се обелват, почистват и нарязват на колелца. Нареждат се в чиния за салата, като се редуват домат, лук, портокал и така, докато свършат колелцата. Салатата се поръсва със ситно нарязана салвия или спанак и се овкусява с черен пипер, зехтин и балсамико на вкус.

  1. Салата със спанак, домати и сирене

Продукти:

  • 100 грама бейби спанак
  • 200 грама чери или обикновени домати
  • 120 грама краве сирене
  • 40 милилитра балсамов оцет
  • 60 милилитра зехтин
  • Сол – на вкус

Приготвяне:

Спанакът се измива и подсушава, след което се слага в плоска чиния. Чери доматите се нарязват на половинки (ако се използват обикновени домати – на шайби) и се нареждат върху спанака. Балсамовият оцет и зехтинът се смесват и салатата се залива с получения дресинг. Накрая се поръсва с настърганото сирене и се поднася веднага.

  1. Селска салата с домати и кус-кус

Продукти:

  • 1 чаена чаша кус-кус
  • 1 супена лъжица зехтин
  • ½ краставица
  • 5 чери домата
  • 7 маслини
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • Сол – на вкус
  • Магданоз – ситно нарязан

Приготвяне:

Кус-кусът се сварява, след което тенджерата се покрива с хартия за печене, котлонът се изключва, поставя се и капакът и тенджерата се оставя при изключен котлон за около 20 минути. Междувременно чери доматчетата се почистват и измиват, нарязват се на половинки и се слагат в купа за салата. Краставицата се обелва и нарязва на малки парченца. Маслините се отделят от костилките и се нарязват също на парчета. Краставицата и маслините се добавят към доматите, поръсват се със сол и се разбъркват. Накрая се слага и кус-кусът, поръсва се с прясно изцедения лимонов сок и зехтин. Салатата се обърква добре, гарнира се с магданоза и се сервира.