Как да си направим домашни пълнозърнести кроасани? (РЕЦЕПТА)

домашни кроасани рецепта

Кроасанът е сред най-предпочитаните тестени сладкиши, които и децата, и възрастните често хапват за сутрешна или следобедна закуска. Тази кифла от многолистно тесто във формата на полумесец понякога е набеждавана за представител на не особено здравословните храни, тъй като обикновено съдържа бяло брашно, бяла захар, консерванти, ароматизанти, оцветители, сгъстители и други не особено полезни неща.
Ако си направим кроасани в домашни условия обаче можем да ги приготвим така, че да бъдат по-полезни от продаваните в магазина.

Как да стане това? На първо място можем да заменим отчасти бялото пшеничено брашно с пълнозърнесто, на второ място – сами да определим какъв да е пълнежът според вкуса и предпочитанията на семейството и не на последно място – ще имаме възможност да използваме само качествени продукти, които ние сме избрали.


Като краен резултат ще сервираме на децата прясно изпечени кроасани, които няма да имат нужда от консерванти, стабилизатори, оцветители, ароматизанти и други подобни неща.

А ето и рецептата:  

Пълнозърнести кроасани

Продукти
  • 500 грама пълнозърнесто брашно
  • 500 грама пшеничено брашно
  • 550 милилитра топла вода
  • 40 грама прясна мая
  • 250 грама меко масло
  • 20 грама сол
  • 50 грама кафява захар
Приготвяне

Двата вида брашно се пресяват заедно със солта. Останалите продукти с изключение на маслото се добавят и се замесва меко, еластично тесто, което се оставя да си почине за 15-20 минути. След това тестото се разточва на тънка правоъгълна кора. Кората се намазва с масло и се прегъва на две, отново се намазва с масло и се прегъва и това се повтаря, докато се получи кубче от тесто. По време на този процес трябва да се изразходва половината от маслото.

Тестото се прибира за 30 минути във фризер, след това се изважда върху набрашнена повърхност и отново се повтаря разточването, прегъването на две няколко пъти и намазването с останалата половина от маслото. Тестото пак се прибира във фризер за 30 минути.

След като се извади отново, тестото се разточва, нарязва се на триъгълници, които се навиват във формата на кроасан. Междувременно преди да се навият може да се добави пълнеж от домашно сладко, кашкавал или черен шоколад.

Получените кроасани се подреждат в предварително намазана с мазнина тава и се оставят да втасат за около 20 минути. Преди да се сложат във фурната може да бъдат намазани с разбито яйце и да се поръсят със семена. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.