1. Ябълкова пита с канела и ванилия
Продукти:
- 4 средно големи ябълки
- 1 и ½ чаена чаша брашно
- ½ чаена чаша кафява захар
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 2 яйца
- ½ чаена чаша прясно мляко
- Канела – на вкус
- 1 пакетче ванилия
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до получаване на сняг. Към тях се прибавят прясното мляко и брашното и разбиването продължава докато се получи хомогенна смес. Междувременно ябълките се обелват и нарязват на тънки филийки. И те се добавят към сместа, заедно с ванилията и канелата и всичко се обърква отново, но този път с шпатула. Полученото тесто се изсипва във форма за печене, която предварително се намазва с масло. Питата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса С за около 30 минути. След като се зачерви е готова, изважда се от фурната и се оставя да изстине. Накрая се вади от формата и се нарязва.
2. Кейк с тиква и джинджифил
Продукти:
- 3 големи яйца
- 260 грама печена тиква
- 210 грама кафява захар
- 130 милилитра зехтин
- 280 грама брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- щипка сол
- джинджифил – по желание и според вкуса
- канела
Приготвяне:
Предварително изпечената на фурна (на около 200 градуса) тиква се смесва заедно със захарта и зехтина в дълбока купа и се пасира. След получаването на еднородна смес се прибавят яйцата и щипка сол, отново се разбърква добре. Добавят се и бакпулверът, брашното и канелата. Накрая сместа се разбърква заедно с джинджифила – настърган или на прах. В намаслена и поръсена с брашно форма за печене се изсипва цялата смес за кейка. Изпича се в предварително загрята на 180 градуса фурна докато се достигне златист загар. Готовият кейк се оставя да се охлади за кратко и се прехвърля върху решетка, където по желание може да се поръси с какао.
3. Сладка баница с дюли, жито, орехи и мед
Продукти:
- 1 пакет точени кори
- 3 дюли
- 180 грама жито
- ½ чаена чаша счукани орехи
- ½ чаена чаша мед
- 2 ванилии
- 1 чаена лъжица канела
- 3 чаени чаши студена вода
За сироп:
- 250 грама кафява захар
- Сокът и кората от 1 лимон
- 450 милилитра вода
Приготвяне:
Житото се измива и се слага да се вари с водата за 40 минути. След това съдът се сваля от котлона и се оставя затворен, докато житото набъбне и поеме водата. Когато е готово, се сипва в купа и към него се прибавят медът, канелата, орехите и ванилиите. Дюлите се почистват, нарязват се на кубчета и се задушават в малко вода. След това се добавят към житото. Всички тези съставки се разбъркват добре. Корите за баница се разгъват и във всяка се слага от плънката, после се завиват на руло. Подреждат се в тава и се пекат в загрята на 180 градуса С фурна за около 40 минути до получаване на златист цвят. Баницата се изважда от фурната и се покрива с кърпа, за да омекне.
Продуктите за сиропа се слагат в съд на котлона. Изчаква се течността да кипне и захарта да се разтопи. Баницата се залива и се оставя добре да попие, преди да се сервира.
4. Смокинов тарт
Продукти за тарта:
- 1 и ¼ чаени чаши брашно
- 1 пакетче краве масло
- 1/3 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжица кафява захар
- 3 супени лъжици ледена вода
Продукти за пълнежа:
- 2/3 чаени чаши маскрапоне
- ½ чаена чаша заквасена сметана
- 1/3 чаена чаша мед
- 1 ванилия
- 10 смокини
Приготвяне:
Брашното се слага в купата на кухненския комбайн, към него се добавя студеното масло, нарязано на кубчета. Сместа се поръсва със захарта и солта и кухненският комбайн се пуска за няколко завъртания до получаването на трохи. След това сместа се размесва на ръка, като се добавя и водата. Тестото се разточва на кора, покрива се с прозрачно фолио и се обръща във форма за тарт, така че фолиото да остане отгоре. Тестото се оформя по ръба като се отстранява излишното и се притиска по стените на съда. След това се поставя в хладилника за 40 минути. Междувременно фурната се загрява на 200 градуса С. Прозрачното фолио се отстранява и тестото се покрива с алуминиево фолио, като преди това тестото се надупчва с вилица. Формата се пълни с боб или ориз за тежест и охладеното тесто се слага да се запече за 10 минути. След това фолиото с тежестите се отстранява и печенето продължава още 8-10 минути. Тартът се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно. Пълнежът се приготвя като се разбиват маскрапонето, сметаната, меда и ванилията. Тартът се напълва и се гарнира с нарязани смокини. След това се оставя в хладилник за минимум 1 час.
5. Баница с ябълки и круши
Продукти:
- 2 средно големи ябълки
- 3 круши
- 100 грама стафиди
- 100 грама орехи
- 100 грама кафява захар
- 50 грама галета
- 6 точени кори
- Краве масло – за намазване на корите
Приготвяне:
Ябълките и крушите се обелват и нарязват на кубчета. След това се посипват със захар и се задушават в затворен с капак съд, докато омекнат. Междувременно орехите се смилат и се смесват с галетата. Две кори се разстилат една върху друга, като всяка се намазва с масло и се поръсва със захар. Слага се трета кора, която се поръсва със сместа с галетата. Отгоре се разпределя половината от ябълковата смес (но без течността, която се е отделила при задушаването) и 50 грама стафиди. Отново се поръсва със сместа с галета и се навива на руло. По същия начин се оформя и второто руло. Двете рула се поставят в подходяща тава и се пекат около 20 минути или до златисто в предварително загрята на 180 градуса С фурна. Баницата се нарязва и се сервира.
Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg