3 рецепти за хрупкави брускети със зеленчуци

брускети рецепти

  1. Брускети със зеленчуци на грил

Продукти:

  • 1 червена чушка
  • 1 жълта чушка
  • 2 средно големи тиквички
  • 1 малък домат
  • 1 средно голяма глава див копър (резене)
  • 1 глава червен лук
  • 1 багета (или франзела)
  • босилек – 5-6 листа
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин – около 5 супени лъжици
  • чесън – по желание, 1-2 скилидки

Приготвяне:

Грил тиганът се загрява на висока степен. Тиквичките, чушките и дивият копър се измиват и подсушават добре. Чушките се нарязват по дължина на 8 парченца като се премахват дръжките и семената. Тиквичките се нарязват на филийки по диагонал. Дивият копър се наситнява на тънки резени. Червеният лук се нарязва на шайби. След това зеленчуците се нареждат на грила, намазват се със зехтин и се запичат само от едната страна – трябва да покафенеят, но и да останат хрупкави. Доматът се разрязва на 2 половини. Багетата се нарязва на филийки, които се запичат от двете страни, след което се натриват с домата и чесъна (по желание). Върху филийките се нареждат грилованите зеленчуци, поръсват се със зехтин и се овкусяват със сол и черен пипер според предпочитанията. Накрая брускетите се украсяват с босилек и са готови за сервиране.

  1. Вегетариански брускети

Продукти:

  • 1 багета
  • 1 авокадо, добре узряло
  • 400 грама пресни домати
  • 25 грама краве масло
  • 2 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 супена лъжица босилек нарязан
  • 20 грама настъргано сирене
  • Сол – на вкус
  • Пипер – на вкус
  • Зехтин за салата

Приготвяне:

Багетата се реже на филийки, които се запичат на сух тиган от двете страни, за да станат хрупкави. Оставят се на топло, покрити с кърпа. Доматите се почистват от семките и се режат на кубчета. Авокадото се обелва, реже се на кубчета и се полива с лимонов сок. Доматите и авокадото се задушават за кратко в тиган заедно с маслото. Сместа се овкусява с босилек, стрит на паста чесън, сол и пипер и се разпределя върху препечените филийки. Брускетите се поръсват с настърганото сирене, поливат се с малко зехтин и се сервират.

  1. Брускети с печени зеленчуци

Продукти:

  • 1 франзела
  • 500 грама аспержи
  • 250 грама чери домати
  • 1 супена лъжица мед
  • 75 милиграма зехтин
  • 3 супени лъжици бял балсамов оцет
  • 1 супена лъжица нарязан магданоз
  • ½ супена лъжица нарязан босилек
  • сол – на вкус
  • пипер – на вкус

Приготвяне:

В подходяща тава, покрита с хартия за печене, се нареждат предварително измитите аспержи и чери доматите, нарязани на половинки. Зеленчуците се овкусяват със сол и пипер, поливат се с меда и с 50 милилитра зехтин. Пекат се около 25 минути на предварително загрята на 200 градуса С фурна. Междувременно франзелата се нарязва на филийки, които се запичат в сгорещен тиган, за да станат приятно хрупкави. От останалия зехтин, балсамовия оцет, магданоза и босилека се приготвя дресинг. Изпечените зеленчуци се разпределят върху филийките и се поливат с дресинга. Готовите брускети се сервират веднага.