На каква възраст да оставим децата да пресичат сами?

Кога децата могат да бъдат оставени да пресичат сами? На този въпрос отговарят учените от университета на Айова са работили с деца на 6, 8, 10, 12 и 14 години, както и с контролна група възрастни.


Според проведените изследвания, когато децата са малки възприятията и двигателните им умения са недостатъчни, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА. За да развият тези умения, са им необходими повече от 10 години.

Учените от университета на Айова са работили с деца на 6, 8, 10, 12 и 14 години, както и с контролна група възрастни. Всеки участник е бил изправен срещу серия от автомобили, движещи се с 40 км/ч., каквато е обичайната скорост в жилищни райони. Превозните средства са преминавали на интервал от две до пет секунди. Ето защо, заключението е, че рискът е сведен до нула едва при 14-годишните, а ако родителите пуснат 10 годишното си дете да пресича само, трябва да имат едно наум.

Резултатите показват също, че при такива условия 6-годишните попадат в инцидент 8 процента от времето, 8-годишните – 6 процента, 10-годишните – 5 процента, 12-годишните – 2 процента. При 14-годишните и възрастните няма инциденти. Дори най-малките деца са пресичали улицата бързо като възрастните, което означава, че скоростта на ходене не е причина да бъдат блъснати от кола.

Децата се затрудняват от две променливи при решението дали да пресичат. Първата са възприятията – как преценяват разстоянието между два автомобила, скоростта на идващата кола и разстоянието й от мястото за пресичане. Малките деца трудно взимат правилно решение за тези неща. Втората променлива са двигателните умения – колко бързо стъпват от тротоара на улицата, след като е преминала кола. Те не правят това с точността на възрастните и им остава по-малко време за пресичане.