3 рецепти за вегетариански ястия с тиквички и сирена 

рецепти тиквички сирена

1. Рулца от тиквички с цедено кисело мляко и краве сирене

Продукти:
  • 3-4 тиквички
  • 200 грама цедено кисело мляко
  • 100 грама краве сирене
  • Няколко стръка копър
  • 2-3 скилидки чесън
  • 4-5 листенца босилек
  • Сол – на вкус
  • Зехтин – на вкус
Приготвяне:

Тиквичките се нарязват по дължина на филийки. Овкусяват се с малко зехтин и сол. Нарязаните тиквички се изпичат на скара или грил тиган, след това се задушават в затворен съд. Плънката се приготвя от киселото мляко и натрошеното сирене, които се смесват. Копърът и босилекът се нарязват, а скилидките чесън се намачкват в хаванче с малко сол. Подправките се прибавят към киселото мляко и сиренето и всичко се смесва много добре. След това във всяка филийка от тиквичка се завива по малко от плънката и се навива на руло.

 

2. Огретен с тиквички и сирена

Продукти:
  • 4 средно големи тиквички 
  • 200 грама краве сирене
  • 200 грама топено сирене
  • 200 грама сирене чедър
  • 3 яйца
  • 200 милилитра сметана за готвене
  • Копър и чесън – за овкусяване
  • Сол – на вкус
  • Черен пипер – на вкус 
Приготвяне: 

Тиквичките се измиват добре, нарязват се на колелца и се нареждат в подходяща тава, покрита с хартия за печене. Върху тиквичките се натрошава краве сиренето, а топеното сирене се нарязва на парченца. Яйцата се разбиват, към тях се добавя сметаната и с тази смес се заливат тиквичките и сирената. Така приготвеният за печене огретен се овкусява със сол, черен пипер, копър и чесън според предпочитанията. Пече се на 180 градуса за около 25 минути. След изваждане от фурната, огретенът се поръсва с настърганото сирене чедър и се връща за съвсем кратко запичане до златисто. 

 

3. Пълнени тиквички с извара и крема сирене

Продукти:
  • 6 средно големи тиквички
  • 250 грама извара
  • 250 грама крема сирене
  • 2 средно големи моркова
  • 1 супена лъжица зехтин за готвене
  • Копър – на вкус
  • Сол – на вкус
  • Смлян черен пипер – на вкус
Приготвяне: 

Тиквичките се измиват добре, разполовяват се по дължина и вътрешността им се издълбава, за да се оформят малки лодчици. След това тиквичките се бланшират в кипяща подсолена вода за около 2-3 минути, отцеждат се и се оставят да изстинат. Вътрешността на тиквичките се поставя в голяма купа. Прибавят се измитите, почистени и рендосани моркови. Зеленчуците се разбъркват и към тях се добавят изварата и крема сиренето, което трябва да бъде със стайна температура. Всичко се разбърква отново до получаването на хомогенна смес, която се овкусява с копър, сол и черен пипер. Междувременно в тава, покрита с хартия за печене, се нареждат тиквените лодки, които се пълнят с изварената смес. Тиквичките се поръсват със зехтин за готвене и се пекат в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 20 минути.