Мъфини с круши
Продукти:
- 2 яйца
- 2/3 чаени чаши кафява захар
- ½ кофичка кисело мляко
- 1/3 чаена чаша разтопено краве масло
- 1 и ½ чаена чаша брашно
- 1 бакпулвер
- кората на един лимон
- 3 круши
Приготвяне:
Фурната се загрява на 170 градуса. Крушите се обелват и се почистват от семките, след което се нарязват на малки кубчета. Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се киселото мляко, пресятото брашно с бакпулвера, маслото и настърганата кора на лимона. Всичко това се разбърква добре и се добавят 2/3 от цялото количеството круши. Получената смес се излива в намаслени форми за мъфини и отгоре се подреждат останалите парченца от плодовете. Мъфините се пекат 30-35 минути или до готовност.
Малинови мъфини с шоколад
Продукти:
- 150 грама масло
- 150 грама кафява захар
- 2 яйца
- 1 ванилия
- 250 грама брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 5 супени лъжици прясно мляко
- 100 грама малини
- 70 грама черен шоколад
- 50 грама малиново пюре
Приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса С. Приготвят се форми за мъфини, които се намасляват и в тях се поставя хартия за печене. Маслото се разбива със захарта. Прибавят се яйцата и ванилията, след това и млякото. В отделен съд се разбърква брашното и бакпулвера, след което се добавят към яйчената смес. Всичко се разбърква с дървена лъжица до получаването на хомогенно тесто, към което се прибавя и малиновото пюре. Шоколадът се натрошава и по-голямата част от него заедно с 2/3 от малините се слагат в тестото. То се разлива във формите за мъфини, а оставащото количество шоколад и малини се използват за декорация. Мъфините се пекат във предварително загрятата фурна за около 30 минути или до готовност.
Овесени мъфини с банани и шоколад
Продукти:
- 250 грама овесено брашно или смлени овесени ядки
- 3 добре узрели банана
- 180 милилитра мляко
- 1 яйце
- 60 грама кафява захар
- 50 грама черен шоколад
- 1 супена лъжица какао
- 80 грама краве масло
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- ½ чаена лъжичка сода
- сок от ½ лимон
- 1 ванилия
- щипка сол
Приготвяне:
Сухите съставки – овесеното брашно, захарта, солта, какаото, бакпулвера и ванилията – се смесват. Бананите се смилат – например в блендер. Маслото и шоколадът се разтопяват на водна баня. Мокрите съставки – банановата каша, млякото, яйцето, разтопеното масло и шоколадът се смесват и разбъркват. Содата се добавя, след като е „изгасена“ предварително с малко лимонов сок. Накрая сухите и мокрите съставки се смесват като консистенцията трябва да е подобна на сметана. След това тестото се оставя настрана за 10 минути и после се изсипва във формички за мъфини, които се запълват на 2/3. Мъфините се пекат в загрята на 200 градуса С фурна за приблизително 20 минути. Готовността се проверява с дървена клечка – ако по нея не остава залепнало тесто, мъфините са изпечени.