Класическа рецепта за бърз домашен хляб
Продукти
- 500 грама пшеничено брашно
- 300 милилитра топла вода
- 20 грама мая
- 1 и ½ чаени лъжички сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 2 супени лъжици олио
Приготвяне
Маята се размива в топлата вода докато се разтвори. След това се добавят солта, захарта и олиото и всичко се разбърква. Брашното се добавя малко по малко като се бърка непрекъснато за предпочитане с дървена лъжица. Когато сместа стане достатъчно гъста и се оформи тесто, то трябва да се размеси с ръце върху стабилен плот, поръсен с брашно. Първоначално тестото може и да не е еднородно или да залепва по ръцете, но след около 5 минути месене ще започне да се получава гладко тесто. След като тестото е добре омесено, то се поставя в намазана с мазнина тава, която се слага в предварително загрятата на 50 градуса фурна, за да втаса. Тестото трябва да удвои обема си, което в топлата фурна може да стане бързо, за около 40-50 минути. След като тестото е втасало, фурната се увеличава на 220 градуса С, без тавата да се вади от фурната и хлябът се изпича за около 30-35 минути, докато придобие коричка. Ако фурната е много силна, по време на печенето хлябът може да започне да се препича отгоре и да остане недопечен във вътрешността, затова върху него може да се сложи алуминиево фолио.
Домашен ръжен хляб
Продукти
- 200 грама ръжено брашно
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 10 грама тиквени семки
- 10 грама слънчогледени семки
- 2 супени лъжици сусам
- 2 супени лъжици маково семе
- 1 чаена лъжичка сол
- 10 милилитра зехтин за готвене
Приготвяне
Киселото мляко, което трябва да бъде със стайна температура, се изсипва в по-голям съд и към него се добавя содата. Сместа се разбърква докато шупне. В друг голям съд се слага брашното заедно със семената и в него се прави кладенче, в което се изсипва киселото мляко. Всичко се разбърква, накрая се добавя зехтинът и сместа се разбърква повторно. Тестото се оставя да си почине за около 30 или 40 минути. Хлябът се пече в загрята фурна на 220 градуса С през първите 20 минути, след което температурата се намалява на 180 градуса С и се пече около час или до готовност.
Домашен соден хляб от лимец
Продукти
- 500 грама пълнозърнесто брашно от едрозърнест лимец
- 400 милилитра хладка вода
- 1 чаена лъжичка хималайска сол
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1-2 супени лъжици ябълков оцет
- 3 супени лъжици кисело мляко – за предпочитане да бъде с по-висока масленост
Приготвяне
Брашното и солта се изсипват в купа и се смесват много добре. Содата се слага отделно и се залива с оцета, разбъркват се добре и към тях се добавя киселото мляко. Тази смес отново се бърка докато шупне и когато е готова, се изсипва при брашното. Всичко това започва да се разбърква с лъжица, като постепенно се добавя вода. Тестото не се меси, само се бърка, и в резултат трябва да стане гъсто и лепкаво. След това то се изсипва във форма, покрита с хартия за печене или намазана с олио и поръсена с брашно. Тестото се заглажда с мокра лъжица или ръка, за да се получи по-гладка коричка. Хлябът се пече в предварително загрята фурна на 180 до 200 градуса С за около един час. Когато е готов и се извади от фурната, хлябът може да се поръси с вода и да се завие с кърпа.
Царевичен хляб
Как да приготвите царевичен хляб в домашни условия, а и други вкусни печива от царевично брашно, можете да видите ТУК
Бананов хляб
Рецептата за бананов хляб, подходящ за деца над 1 годинка, можете да разгледате ТУК