5 рецепти за домашни курабийки, които да приготвите с вашите деца

готвене курабийки деца рецепта

Зимата е идеалният сезон да си направим домашни курабийки за цялото семейство. В приготвянето могат да се включат и децата – на тях ще им бъде много интересно, тъй като в повечето рецепти за тези вкусни сладки трябва да се замеси тесто, от което да се оформят фигурки. За малчуганите месенето на тесто и оформянето на курабийки ще бъде не само изключително забавно, но и полезно упражнение, развиващо фината моторика. Ако вече имате вдъхновение и ви липсват само инструкции и насоки как да приготвите курабийки, вижте 5 подходящи рецепти:

1. Курабийки с бадемово брашно

Продукти

  • 250 грама бяло брашно
  • 3 супени лъжици бадемово брашно
  • ½ чаена лъжичка бакпулвер
  • ½ чаена чаша кафява захар
  • 2 пактечета масло от 250 грама
  • 1 яйце
  • пакетче ванилия
  • щипка сол

Приготвяне

Маслото се разбива заедно със захарта. Към тях се прибавя яйцето и се разбива до получаване на гладък крем. Постепенно се прибавят пресятото брашно с бакпулвера, като сместа се доомесва с шпатула. След това се добавят солта, бадемовото брашно и ванилията. Оформя се меко тесто, което се замесва с ръце, след това се завива в стреч фолио и се оставя в хладилника да стегне около половин час. От тестото се оформят курабийки във формички по ваше желание, които се нареждат в тава върху хартия за печене. Между сладките се оставя разстояние, за да не се слепят. Курабийките се изпичат в предварително загрята фурна докато станат розови по крайчетата.

2. Ароматни курабийки с лимец

Продукти

  • 300 грама брашно от лимец
  • 1 супени лъжици брашно от рожков
  • 4 супени лъжици смляно ленено семе
  • 1 чаена лъжичка сода
  • 1 чаена чаша мед
  • 2 супени лъжици кокосово масло
  • 1 банан
  • стафиди – според вкуса
  • орехи – според вкуса

Приготвяне

Кокосовото масло се разтопява на водна баня и към него се добавя медът. Бананът се намачква и се добавя към тях, а след него – брашно от рожков, лененото семе и брашното от лимец, като сместа се бърка постоянно. Накрая се слагат содата и стафидите и орехите на вкус. Ако сместа е твърде гъста, може да се добави малко вода. Курабийките се оформят и се слагат в тава върху хартия за печене. Пекат се в предварително нагрята на 180 градуса фурна.

3. Медени курабийки

Продукти

  • 2 яйца
  • ½ чаена чаша кафява захар
  • 2 супени лъжици мед
  • 1 чаена чаша разтопено краве масло
  • 3 супени лъжици канела
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • оцет
  • брашно

Приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта в купа. След това се прибавят канелата, медът и маслото. Всичко се разбива с вилица. В содата се капват 2 капки оцет и така се прибавя към сместа. Добавя се малко от брашното и се замесва тесто. След това се добавя постепенно още брашно, докато се получи средно меко тесто. То се разделя на 4 части, от които с дебела точилка се оформят 4 листа. Всеки лист се набрашнява леко, за да се оформят по-лесно курабийките. След като се изрежат от разточеното тесто с помощта на фигурки или се оформят с ръце, сладките се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. Курабийките се пекат в предварително загрята а 180 градуса С фурна до готовност, но трябва да се проверяват често, за да не станат прекалено сухи.

4. Хрупкави какаови курабийки

Продукти

  • 1 чаена чаша неподсладено какао
  • 1 чаена чаша кафява захар
  • 1 чаена чаша брашно
  • 3 яйца
  • ½ чаена чаша разтопено краве масло
  • 2 чаени лъжички бакпулвер
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • 1 пакетче ванилия

Приготвяне

Брашното се пресява заедно с какаото и бакпулвера. След това се добавят солта и ванилията. Отделно се разбиват яйцата и захарта и към тях се прибавя маслото, като всичко това се разбива добре. Към така получената смес се добавят малко по малко сухите съставки като първоначално се разбъркват с вилица, а когато стане гъсто тесто – с ръце. Меси се до гладкост, след това се покрива с фолио и се оставя в хладилника за час. След като тестото се охлади от него се оформят курабийки с големина и форма по желание. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 10-тина минути или докато се напукат.

5. Немски курабийки

Продукти

  • 750 грама бяло брашно
  • 270 грама краве масло
  • 3 яйца
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 350 грама кафява захар
  • прясно мляко – няколко лъжици

Приготвяне

Всички продукти се смесват, за да се получи гладко тесто, към което се добавят няколко лъжици прясно мляко. За да се оформи по-лесно тестото, пръстите може да се потопят в някаква мазнина по време на месенето. Когато е вече замесено, тестото за курабийките трябва да се остави да си почине за 20-30 минути и след това да се разточи на лист. Курабийките се изрязват от него с помощта на формички (например метални) като след това се подреждат в тава върху хартия за печене. Пекат се в умерена фурна до готовност.