7 области в страната обявиха грипна епидемия

Грипът продължава да настъпва у нас. Общо седем области обявиха официално грипна епидемия. В Плевен противоепидемичните мерки влизат в сила от днес – 24 януари. Във Варна, Бургас и София-област това ще се случи от четвъртък – 25 януари, предаде bTV.


Миналата седмица епидемия вече беше обявена в Смолян, където срокът ѝ е продължен до края на месеца. Същите мерки важат за Пловдив и Габрово. С ръст на болните от грип са също така Ямбол и Пазарджик, но там все още няма обявена грипна епидемия.

„В периода 8-14 януари нашата област достигна до високи нива на грип и други остри зарази заболявания, като към 22 януари тази заболеваемост достигна до 232 на 10 000 души. Към вчерашна дата заболеваемостта е достигнала 273 на 10 000 души“, обясни д-р Николай Деков от Плевен.

Той посочи, че няма нищо необичайно в тазгодишната епидемия. „Предимно грип А с два подвида и грип В, което беше доказано и с взетите от РЗИ-Плевен проби и пратени в Националната референтна лаборатория. Резултатите показаха, че преобладава тип А, като заразените с тип В са една много малка част“, поясни д-р Деков.

Обявяването на грипната епидемия включва следните противоепидемичните мерки: спират се женските и детските консултации, прекратяват се задължителните имунизации и реимунизации, както и посещенията в лечебните заведения и домовете за социална грижа.

Обявяването на грипна ваканция зависи от развитието на самата епидемия. Поддържаме постоянна връзка с директорите и ежедневно се проверява нивото на заболеваемост на учениците“, каза още д-р Деков и допълни, че тепърва ще се решава дали децата да минат към онлайн обучение.

Учебният процес няма да спира и в Бургасвъпреки прогнозите на здравните власти, че учениците ще минат към онлайн обучение. През последните няколко години областта беше една от първите, които обявяваха грипна епидемия, но тази зима процесът се забави. Една от причините според здравните власти е въвеждането на т.нар. „меки мерки“, свързани със засиления филтър при влизане в детските градини и училищата.

В София заболеваемостта също расте. От рано сутринта пред кабинетите на личните лекари има опашка от чакащи за преглед, предаде bTV.

„Всеки ден през кабинета минават между 150 и 200 души. С колегата работим 12 часа. Като изключим хронично болните хора, останалите идват за преглед с грипоподобни симптоми – обичайното за зимния сезон“, обясни д-р Мирослав Спасов.

От думите му стана ясно също така, че от две седмици се наблюдава сериозен ръст, като преобладават болните деца. В София най-големи проблеми създава грип пит А, но при тестване се открива и грип тип В, макар и значително по-рядко.